Nej, Sofia Henrikssons inledning på tävlingssäsongen har inte blivit som hon hade tänkt sig.

Efter debaclet i Gällivarepremiären, där 23-åringen slutade 45:a och bara blev 21:a bästa svensk i favoritdistansen 10 kilometer klassiskt, pratade Henriksson om att försöka finna ro i sig själv för att hitta tillbaka. Henriksson menade också att det var skönt att slippa tävla i världscuppremiären med motiveringen: ”Risken är att jag gräver en djupare grav för mig själv både mentalt och fysiskt.” Läs mer här!

Nu ger förbundskaptenen Rikard Grip sin syn på Piteå Elit-åkarens tunga inledning.

Artikelbild

| Sofia Henriksson.

– Hon har haft en lite trasslig höst med träningen (löparknä, bland annat). Hon behöver tid att komma in i det, säger Grip.

– Det är viktigt att vi som supportar runt omkring – tränare och övriga stöttare – på något sätt försöker låter det ta tid. Vi ska inte forcera det.

Hur den dåliga säsongsinledningen påverkar hennes OS-chanser vill Rikard Grip inte sia om. Däremot är han övertygad om att hon kommer att komma tillbaka och hitta sitt rätta jag framöver.

– Vi vet vilken kapacitet hon har. Hon ligger bara lite efter i träningen som inte har flutit på 100-procentigt, säger Rikard Grip och fortsätter:

– Det är viktigt att kunna ta ett steg tillbaka i bubblan och börja om från grunden. Om vi bara ger henne lite tid så tror jag nog att det ska lossna.

Ett litet tecken på att Sofia Henriksson är på väg åt rätt håll syntes under helgens Volkswagen Cup-tävlingar i Idre. Där plockade 23-åringen en tredjeplats i 10 kilometer klassisk – hon var endast 22,7 sekunder bakom 20-åriga framtidsnamnet Ebba Andersson som under måndagen blev uttagen till världscuptävlingarna i Davos.