Nästa säsong spelar Kiruna IF i regnbågsfärgade tröjor och toaletterna ska göras könsneutrala på Lombia ishall. Men det finns en mer djupgående tanke bakom det hela, som i grunden handlar om att göra hockeyn tillgänglig för alla, oavsett sexuell läggning, berättar Johannes Skogkvist som ligger bakom projektet.

– Vi kommer inte förändra världen men folk kanske hakar på det och får upp ögonen för de här frågorna, säger Kiruna IF:s back Viktor Esseryd om initiativet.

Medieuppbådet har varit enormt under dagen. Johannes Skogkvist mobil vibrerar konstant under vår intervju, New York Times vill ha tag i honom och under dagen har de intervjuats av bland andra Ekot, TV4-nyheterna.

Artikelbild

| Föregångare. "Vi kommer inte förändra världen men folk kanske hakar på det och får upp ögonen för de här frågorna", säger Kiruna IF:s back Viktor Esseryd om klubbens initiativ att HBT-certifieras.

Varför får det här så stor uppmärksamhet?

– Det har ju varit mycket på tapeten, både med OS i Ryssland och de främlingsfientliga partierna i Europa och Sverige. Hockeyn är stark i Kiruna och en bra plattform för att sprida acceptans, säger Skogkvist.

HBT-certifiering är något som hittills främst har delats ut till skolor, vårdcentraler och andra offentliga verksamheter. Kiruna IF är nu det första lag som får certifieringen. Det innebär en genomgång av klubbens stadgar och att spelare och ledare utbildas i HBTQ-frågor. Det är dags att göra upp med myten om den norrländske mannen som Johannes Skogvist uttrycker det.

– Vi kan inte utesluta människor i hockeyn, det har inte heller Kiruna som stad råd med, vi behöver unga människor med bra idéer som bor kvar här.

Artikelbild

| Föregångare. "Vi kommer inte förändra världen men folk kanske hakar på det och får upp ögonen för de här frågorna", säger Kiruna IF:s back Viktor Esseryd om klubbens initiativ att HBT-certifieras.

Som Kuriren tidigare berättat har konstnären och feministen Kakan Hermansson varit inblandad som inspiratör i projektet. "Det Kiruna IF har presenterat för mig, frågat om tips och hjälp, det dem har i kikaren, det är det mest framtidsstarka och progressiva jag sett inom idrott, NÅGONSIN" skrev hon då på sin blogg. Reaktionerna hittills har varit positva men Johannes Skogkvist tror att de även kommer att mötas av negativ kritik.

– Det kommer säkert komma negativ kommentarer från folk som menar att det här inte har med hockey att göra, de rädslorna vill vi bryta hos Kirunaborna, säger Johannes Skogkvist.

Artikelbild

| Kritiseras. Det kommer säkert komma negativ kritik från folk som menar att det här inte har med hockey att göra, säger Johannes Skogkvist, initiativtagare till projektet på Kiruna IF.

För Viktor Esseryd har projektet varit en ögonöppnare. Han erkänner att han inte visste särskilt mycket om HBTQ innan.

– Jag har blivit mer och mer intresserad och försökt lära mig mer om HBTQ. Jag känner inte till någon öppet homosexuell hockeyspelare, de som kommit ut både inom hockeyn och fotbollen gör det oftast när de har sin karriär bakom sig, säger backen Viktor Esseryd.