Piteå IF har gjort stor succé i årets damallsvenska fotboll. Med fyra raka segrar toppar PIF tabellen, två poäng före Rosengård.

Nästa match i allsvenskan för PIF spelas hemma på LF Arena mot Hammarby på söndag. Men innan dess blir det ett helt annat motstånd på en helt annan nivå. Nämligen division 2-laget Kiruna FF.

Matchen gäller semifinal i DM eller Coop Norrbotten Cup. Och tränaren Stellan Carlsson ser fram emot uppgiften, även om den sportsliga utmaningen inte direkt blir den allra tuffaste.

– Eftersom vi var spellediga nu i helgen känns det bra att få en match nu så att uppehållet inte blir så långt, säger han.

Det blir faktiskt det första av två besök uppe i Kiruna för PIF inom kort.

– Ja, vi ska ju spela i damallsvenskan mot Rosengård om några veckor (den 16 juni) så det känns ju bra att få känna på den planen innan dess.

PIF åker upp till Kiruna med hela truppen frånsett Julia Karlernäs och Linnea Selberg.

– På sjukgymnastens inrådan får Julia stå över matchen efter en smäll hon fick mot Djurgården och Linnea har ett nationellt prov i matematik hon inte kan missa.

Två spelare från F19-laget hänger med upp till Kiruna – Sofia Westerlund och Andrea Strandh.

– Vi släpper inte laget förrän i matchdagen men startelvan blir ur den ordinarie truppen.

Det fantastiska majvädret har även nått Kiruna så det ser ut att bli en fin fotbollskväll för cupmatchen.

– Ja det verkar bli fina förhållanden så det känns härligt. Annat var det när jag åkte upp till Kiruna med Gutes herrlag för många år sedan för att spela en division 1-match. Det var den första september, vi åkte från Gotland i kortbyxor och när vi startade matchen uppe i Kiruna snöade det, minns Stellan med ett leende.

I PIF har det bara varit glädje och harmoni hittills i allsvenskan. Raka motsatsen har det varit i både Linköping och Eskilstuna som redan hunnit sparka sina tränare.

Under måndagen blev det klart att expiffaren Felicia Karlssons pappa Magnus ”Munken” Karlsson kliver in som ny tränare i Eskilstuna efter att Jonas Björkgren fått sparken på grund av lagets tunga start.

Något som känns tråkigt för Stellan Carlsson.

– Det känns olyckligt ur många aspekter att lag ska hamna i de situationerna. Det är beklagligt när tränarkollegor inte får fortsätta, sedan är det ingen universallösning att sparka tränare. Det finns ju statistik på det, att det sällan går bättre efter tränarbyten.

Vad gäller DM/Coop Norrbotten Cup får PIF vid seger mot Kiruna möta antingen Assi eller Infjärden i finalen senare i sommar.