Det har under våren ryktats om att den anrika föreningen har fört samtal om att dra i gång en seniorverksamhet igen och nu är det officiellt.

– Vi ska diskutera på det kommande på årsmötet. Redan nu har runt ett 30-tal spelare börjat försäsongsträna under Kiruna AIF mer exakt än så kan jag inte vara, säger hockeysektionens ordförande Roger Andersson.

Det nya laget kommer att få börja sin hockeyresa i division 3 som är den lägsta divisionen. Tanken är att laget ska spela sina hemmamatcher på klassiska Matojärvi.

Artikelbild

Kiruna AIF

– Även om vi kommer till stora delar att ha ett ungt lag så kommer den historiska aspekten vara viktig, säger Andersson.

Det är hela 27 år sedan Kiruna AIF hade ett lag i seriesystemet under eget namn. 1988 slogs Kiruna AIF och Kiruna HC (tidigare IFK Kiruna) ihop och de två klassiska lagen försvann som enheter. Nu tar den ena av de två upp verksamheten igen och enligt Roger Andersson så är det spelarna som har tagit initiativet till det hela.

– Det finns spelare som har lagt av för några år sedan och så är det spelare som kommer från KIF (Kiruna IF) och från City (Kiruna City HF i division 2) och det är majoriteten gamla AIF:are.

Enligt uppgifter till Kuriren så ska förre Luleå Hockey-backen och ursprunglige AIF:aren Jan-Ove "Jommen" Mettävainio var en av spelarna som kommer att spela för det nya AIF, men det är inget som ordförande Andersson vill bekräfta.

Kan du gå ut med några namn?

– Nä, det vill jag inte. De får själva bestämma när det ska bli offentligt, säger Andersson.

Vem kom med idén?

– Idén kommer rakt från grabbarna och inte från AIF. Föreningen hade inget som helst att göra med ishockey och det är inte heller föreningen som kommit med tanken att dra igång igen.

Vad ska det leda till?

– Det finns varken några framtidstankar eller annat på sikt. Det här är grabbarnas produkt och vi hjälper dem att förverkliga deras dröm att lira i AIF, säger Andersson och fortsätter.

– Vi ska lira på "Mato" och ha kul. Vi kommer lyfta fram hockeyhistoria i hallen och det ska bli nostalgiskt.