Ormbergets konstsnöspår på 2,5 kilometer ska asfalteras för en kostnad på totalt två miljoner kronor.

– Det gör vi för att kunna nyttja området året runt, säger fritidsnämndens ordförande Inger B Larsson (S) till Sporten.

Under kommande mandatperiod kommer projektet påbörjas och slutföras enligt Larsson.

– Vi hoppas det gör att anläggningen nyttjas ännu mer och på fler sätt, säger hon.

Spårbredden kommer att vara 3,5–4 meter. Tanken är att Ormberget ska bli ännu mer attraktivt för exempelvis rullskidåkare och inlinesåkare.

– På så sätt förlänger vi säsongen för de som bor i Luleå och närområdet. Men sedan vill vi givetvis även attrahera folk från klubbar på annat håll, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

– I och med att Luleå växer märker vi, dels med stöd av nationella undersökningar, att Luleåborna värdesätter Ormberget och andra friluftsområden. Detta är ett led i att underlätta för friluftsliv utan att vara säsongsberoende.

Inger B Larsson meddelar även en annan nyhet. Att Luleå kommun inom snar framtid kommer att öppna upp Ormbergets huvudbyggnad för allmänheten.

En vägg är på väg att byggas upp innanför entrén mellan restaurangen och relaxavdelningen. I relaxen, på nedervåningen, finns bland annat omklädningsrum med duschmöjligheter samt konferenslokaler. Genom bokning ska alla kunna vistas i den halvan av byggnaden.

– Vi ska ha en tagglösning (passagesystem) så att vi vet vilka som vistas i lokalen. Både föreningar och privatpersoner ska kunna hyra och använda lokalerna samtidigt, säger Inger B Larsson.