Krönika: "Äntligen på den scen hon hör hemma"

Hur bra är Charlotte Kalla numera? Kan Johan Häggström, Björn Sandström och Jonna Sundling ta ytterligare kliv i vinter? Och vad kan Emma Ribom åstadkomma om hon är fri från skador och sjukdomar?

Sportens Simon Jakobsson tror på en intressant skidvinter med norrbottnisk synvinkel.

Sportens Simon Jakobsson tror på en intressant skidvinter med norrbottnisk synvinkel.

Foto: Simon Jakobsson

Längdskidåkning2019-11-29 08:00

Vilken härlig skidvinter alla norrbottningar har att vänta. Det var längesedan en säsong kändes så här intressant och spännande sett med länsögon.

I helgens världscuppremiär är hela fem Piteå Elit-åkare uttagna och alla känns aktuella.

Framför allt riktas mina, och säkert många andras, ögon mot Charlotte Kalla. 

Efter förra vinterns mellansäsong finns det tvivel och frågetecken hur hon numera står sig mot övriga toppåkare. 

Ingen behöver oroa sig allt för mycket. Charlotte Kalla kommer att prestera på toppnivå även i vinter. Men pallplatserna kommer hon inte att knipa varenda helg och det beror på att konkurrensen bland toppåkarna är tuffare än på väldigt länge. Bakom suveränen Therese Johaug finns det numera otroligt många kapabla skidåkare som kommer att utmana varenda tävlingshelg. Men Charlotte Kalla kommer att stå på den där pallen i vinter – var så säkra.

Bakom 32-åringen kan jag inte låta bli att imponeras av Johan Häggström som fick ett genombrott i vintras.

I vinter kommer 27-åringen få sitt internationella genombrott och etablera sig som en topp 30-åkare. I sprinten är han som bäst och jag räknar med att han kommer att få kliva upp på podiumet i den disciplinen redan i vinter. Varför inte redan i Ruka? 

Och i distansloppen räknar jag med att han kommer att hamna topp 30 ett par gånger under säsongens gång.

Piteå Elit-nyförvärvet Jonna Sundling är ett superspännande namn som redan stått överst på världscuppallen i sprint. I vinter lär vi höra och se mer från henne, var så säkra.

I Gällivarepremiären plockade Björn Sandström dubbla fjärdeplatser i distansloppen över 15 kilometer fristil respektive klassiskt. Resultaten pekar mot att 24-åringen kommer att förbättra sin 26:e plats från femmilen i Holmenkollen 2018 i vinter. Även rapporterna från landslagsledningen och  Sandström själv säger att Piteå Elit-åkaren kan prestera på en högre nivå denna vinter.

I några år har jag nämnt Emma Ribom som en potentiell världsåkare utan att 21-åringen har tagit det där klivet. Skador och sjukdomar har stört henne på vägen, men nu är hon äntligen på den scen hon hör hemma. ”Äntligen” skriver jag eftersom att hon besitter väldigt många bra kvalitéer. Hon är explosiv, kan hantera både skejt och klassiskt samt har kapacitet på alla distanser. Håller hon sig fri från skador och sjukdomar är hon i A-landslaget för att stanna. Så bra är hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!