Att Sveriges damer gör detta på norsk mark i Lillehammer gör det hela ännu häftigare. Att blågult kniper både första- och andraplatsen i damernas fristilssprint är riktigt coolt.

På tre världscuplopp har svenskorna knipit sex av nio pallplatser. Maja Dahlqvist, Ida Ingemarsdotter, Ebba Andersson, Stina Nilsson, Jonna Sundling och Charlotte Kalla har redan stått på VC-pallen – sex olika åkare på podiet visar att förbundskaptenen Rikard Grip basar över det bästa svenska skidlandslaget någonsin. Och utanför truppen återfinns dessutom ett gäng oerhört kompetenta åkare i form av exempelvis stjärnskottet Frida Karlsson samt Piteå Elit-sextetten med Lisa Vinsa, Lovisa Modig, Mia Eriksson, Magdalena Pajala, Jennie Öberg och Sofia Henriksson.

Charlotte Kallas insats i Norge var vass med tanke på att sprint är hennes akilleshäl. Dels att hon tar sig i mål som femma i prologen. Sättet hon genomför kvartsfinalen på är imponerande. På den regntunga och krävande sprintbanan visade Kalla att hon har en otrolig motor och styrka. 31-åringen gav ett ordentligt styrkebesked inför hennes ordinarie distanser.

Att hon inte lyckades hitta vägvinnande spår i semifinalen är inget konstigt. Kalla och klungåkning i sprint går inte hand i hand. Det blir som bara fel. Kalla såg ut att ha energin att ta sig till final. Men både i sista uppförsbacken och på upploppet fanns det åkare som stängde hennes väg. Jonna Sundling stängde vägen innan stadion och Evelina Settlin såg till att stanna upp henne i sista kurvan in på upploppet. Där kan man inte direkt anklaga landslagskamraterna för att de ger sin stora stjärna någon slags gräddfil.

Charlotte Kalla har skaffat sig ett ordentligt slagläge inför helgens avslutande två etapper av minitouren.

Hon är endast 14,7 sekunder bakom totalledaren Stina Nilsson i sammandraget. Och kanske viktigast av allt – Therese Johaug är 18,2 sekunder bakom.

Det kommer att bli en rafflande duell var så säkra. Men Charlotte Kalla är åkaren att slå denna helg och hon kommer att sälja sig dyrt när det handlar om hennes två favoritdistanser tio kilometer skejt och tio kilometer klassiskt.

Ni kanske minns Marit Björgen och Kallas magiska duell i Ruka under förra årets minitour. Det vore häftigt att få uppleva en ny duell mellan Kalla och Johaug i söndagens jakstart. Det hade kunnat bli något utöver det vanliga.