Hyllas dem som hyllas bör.

Självklart sitter guldframgångarna under SM framförallt i de aktiva åkarnas styrka, hjärta och lungor.

Men staben runt åkarna har också en mycket stor betydelse.

För att inte säga en avgörande betydelse.

I dagens SM-stafetter, som gav både guld och brons till Piteå Elit, vill jag påstå att grabbarna i den stora röda vallaboden i stadion också visade mästarklass.

Ja, guldklass.

Jag vill direkt lyfta på luvan och buga för Piteås sju vallahjältar: Magnus Ingesson, Urban Lindgren (stafetthjälten i denna stadion 1999), Sebastian Wredenberg, Daniel Fåhreus, Patrik Nilsson, Mats Lundgren och Patrik Ingesson.

De jobbar energiskt dygnet runt, drar nytta av lång rutin och en passionerad kunskap i vallningens ädla konst.

I dag hade de sin allra bästa dag.

Åkarna var lyriska över sina superskidor och både publik och tevetittare kunde med egna ögon se att Piteå-åkarna hade det överlägset bästa glidet.

Alla som håller på med längdåkning vet hur mycket det betyder att få ställa sig på ett par skidor som glider bättre än konkurrenterna.

Känslan när man kanske tappar lite i toppen av ett krön och sedan tämligen enkelt glider ikapp. Förstå att den känslan är ljuv och stärker självförtroendet.

Men som skrivet, till sist är det åkarna själva som gör jobbet i spåret och i dagens guld och bronstafett för Piteå Elit kunde Charlotte Kalla kosta på sig att ta det kallt och njuta av sin resa fram till andra raka guldet i hemma-SM.

Innan dess hade Sofia Henriksson bäddat och Jennie Öberg tidigt avgjort hela stafetten till den stora Piteåpublikens lycka.

I herrstafetten var Mikael Norberg matchvinnaren på andra sträckan och där visade Jesper Modin härlig tåga på slutet – vilket gav en bronspeng.

Samtidigt förstår jag att Jesper Modin var småarg på sig själv för att han försökte sig på att rycka i backen vid åtta kilometer.

Han är som bekant en klart bättre klassisk åkare än skejtare och det var nog lite övermodigt att tro att det draget skulle lyckas i kamp med Anton Lindblad och Anton Hedlund som är vassare i den tekniken.

Men Modin, som haft såna hälsoproblem, och hade sån osis när pjäxan gick sönder på 15 klassiskt, fick ett infall, och jag har full respekt för att han vågade ta chansen. Han lärde garanterat av misstaget och körde sitt lag till brons. Samtidigt är jag säker på att Modin nu på allvar är på väg tillbaka och snart finns med i världscupen i sprint.

SM artar sig till en dundersuccé för Norrbotten och Piteå, både sportsligt och arangörsmässigt och jag beundrar folket här som jobbar så helhjärtat för framgången.

Läs mer: Allt från SM-veckan

 

Kuriren rekommenderar

Läs mer: De hade högst inkomst i din kommun.

Läs mer: Här hittar du samtliga fastighetsaffärer 

Läs mer: Världskändisarnas udda besök i Norrbotten. 

Läs mer: 14 personer du inte visste är från Norrbotten 

Läs mer: 14 Luleåsaker du minns om du var ung på 80- och 90-talet

Läs mer: Kändisar som håller på Luleå Hockey

Läs mer: Hockeybloggen

Testa dig - kan du Lulemålet?

Testa dig - kan du Rånemålet?

Testa dig - kan du Överkalixmålet?

Testa dig - kan du Pitemålet?

Testa dig - kan du Luleå Hockey?