Mattias Hargin vann med 33 hundradelar tillgodo på norska stjärnan Henrik Kristoffersen.

– Det är alltid skönt att få starta säsongen med vinst. En seger är alltid en seger, och det är aldrig lätt att vinna. Särskilt i ett så här bra startfält, säger Mattias Hargin efter två imponerande åk där han med perfekta vinklar forcerade den välpreparerade pisten i Kåbdalis.

Mycket talar för att Hargin, som förra vintern tog ett stort kliv i sin alpina karriär och för första gången fick kliva högst upp på pallen i världscupen när han vann i österrikiska Kitzbuhel i januari, går mot en ny fin säsong.

Artikelbild

Han har helt klart kapacitet att kriga om slalomcupen totalt med sin jämnhet.

– Jag siktar högt , och målet i första hand blir att ta fler segrar i världscupen, säger den glade stockholmaren.

Bäste länsåkare blev Anton Lahdenperä på sjätte plats.

Han körde upp sig rejält efter en blygsam femtonde placering efter det första åket.

– Första åket tyckte jag själv kändes okej, men det gick inte nog fort, säger Anton Lahdenperä förvånat när han analyserar sin dag.

Andra åket har han all anledning att vara nöjd med.

– Då åkte jag jämnt med Mattias Hargin och Henrik Kristoffersen, och det är jag nöjd med, säger Gällivaresonen leende.

Det är på den nivån Lahdenperä vill vara den här säsongen .

– Ja, det har gått mycket bra för mig på träningen, och då vill man visa det på tävling också, säger Lahdenperä som hoppas klara två jämna och bra åk i söndagens tävling i Kåbdalis.

Annars blir det mest träning för honom den närmaste tiden på grund av att världscuppremiären i Levi blev inställd.

– Nu är det en månad till nästa världscup och då blir det träning för hela slanten. Jag vet i nuläget inte var vi ska träna. Det är inte så många orter i Europa som kan erbjuda bra träning, konstaterar Lahdenperä.

Hemma på Dundret?

– Kanske. Hela landslaget är ute efter brantträning, och det har vi i Gällivare.

Lahdenperäs mål den här säsongen är att bli stabil på topp 15 i slalom, och han är optimistisk inför möjligheterna utifrån sina träningsresultat med det starka svenska slalomlaget.

Slalomvärldscupen startar i italienska Val di Isere i december. Vad känner du inför den tävlingen?

– Jag har blivit trettonde där en gång och trivs när det är svårt, och det är det i Val d Isere. Ju svårare förhållanden desto bättre för mig.

Näst bäste länsåkare var Luleå Alpinas Gustav Lundbäck på en klart godkänd tolfteplats i den tuffa konkurrensen. Gustav gjorde ett jättefint förstaåk och låg nia, men tappade i andra. Kristoffer Jakobsen, Skalp låg ännu bättre till på sjunde plats, men körde bort sig i slutet av andra åket.