Grip blev förbundskapten 2010 och satt kvar på posten tills det svenska längdlandslaget organiserades om inför den gångna säsongen. Han klev då in i rollen som övergripande landslagschef, men har fortsatt att hålla sig nära den idrottsliga verksamheten.

Nu har han bestämt sig för att kliva åt sidan.

– Jag var tveksam redan i fjol om jag skulle fortsätta efter OS, men jag såg VM i Seefeld som en häftig upplevelse. Nu går vi in i en mästerskapsfri säsong och det känns som rätt tid för mig att söka efter nya utmaningar, säger Rikard Grip till Expressen.

Under hans tid vid spakarna har Sverige tagit 35 medaljer på VM och OS, och över 300 pallplatser i världscupen. 2015 fick han ta emot priset för årets ledare på Idrottsgalan för framgångarna vid vinter-OS i Sotji året före.

Vad Grip ska göra härnäst är oklart, mer än att han kommer att sitta kvar som Sveriges representant i längdskidornas världscupkommitté.

– Jag har en del intressanta saker att ta ställning till men jag har inte beslutat mig för vad jag kommer att göra. Men det finns absolut intressanta förslag, säger Rikard Grip till Aftonbladet.

Vem som ersätter honom är inte heller bestämt, men processen är redan i full gång. Längdchefen Johan Sares säger att nästa landslagschef kan komma att jobba mindre operativt än vad Grip har gjort, och i stället få en mer övergripande roll.

– Det finns väldigt mycket kompetent folk inom idrotten och jag är ganska övertygad om att vi kommer att fylla den bra. Tanken hos mig har funnits en tid, att den här dagen skulle kunna komma, så vi står inte helt på bar backe. Visst figurerar det tankar och idéer på möjliga kandidater, säger Sveriges längdchef Johan Sares.

TT: Är det någon som har fått ett konkret anbud?

– Nej, inte en helt konkret fråga i alla fall.