– Det kändes bra hela vägen, men jag ville avvakta till slutet med att avgöra. Jag ryckte loss i sista backen precis som planerat, berättar Henriksson efter målgången.

Niklas Henriksson kamperade ihop med Tommy Gustafsson, Hemmingsmark, en stor del av loppet, efter att efteranmälde favoriten Johan Samuelsson, SK Järven, (som varit 49:a i Vasaloppet) tvingats kliva av.

– Jag blev rammad vid varvningen och skidan gick av, berättade en ledsen Johan Samuelsson för Norrbottens-Kuriren.

Artikelbild

| Bröt skidan. Favoritnamnet Johan Samuelsson, Järven Jörn, ( nr 140 blev rammad av en konkurrent ) och skidan bröte, och han tvingades bryta.

I den vevan sprack det upp rejält i bakåt i fältet, och Niklas Henriksson och Tommy Gustafsson växlade av varann med att dra i seedningsloppet (42 km) inför Vasaloppet.

Henriksson vann spurtspriset vid halva loppet och även på slutrundan var han den vassaste.

– Jag var stark idag, och gjorde även ett taktiskt bra lopp precis som jag ville, konstaterar Niklas Henriksson, som framförallt satsar på skidorienteringen, där han tillhör landslaget.

Hur går det i den sporten?

Artikelbild

| Damvinnaren Nina Lintzén, Studentidrotten Luleå, stod i fullkomlig särklass .

– Det har gått sämre där. Skidåkningen går jättebra, men jag gör för mycket missar i kartläsningen, säger Henriksson som från och med denna säsong tävlar för Göteborgs SK.

– Min kompis Daniel Nordebo (från Älvsbyn) lockade dit mig inför den här säsongen när jag var klubblös, och jag trivs med klubben som satsar rejält på mig,

Artikelbild

| Damvinnaren Nina Lintzén, Studentidrotten Luleå, stod i fullkomlig särklass . Här passerar hon mållinjen efter ett bra lopp.

Vad är säsongens mål?

– Jag vill vara med i skidorienterings-EM i Österrike i mars, och ska köra ett antal uttagningar före det. Misslyckas jag där kommer jag att åka Vasaloppet för första gången, eftersom jag gillar långlopp, säger Renrajdens vinnare som i vardagslag jobbar deltid på XXL i Luleå när han inte tränar.

Artikelbild

| Tätduon i Renrajden. Kampen stod länge mellan Sunderbykillen Niklas Henriksson ( startnummer 3) och Tommy Gustafsson, Hemmingsmark ( nr 2).

På damsidan stod långloppsspecialisten Nina Lintzén, i fullkomlig särklass. Hon körde de 4,2 milen på drygt två timmar och var nöjd efteråt.

– Jag gjorde ett bra lopp. Kan bättre, men det har varit så få tävlingar så jag hoppas formen blir ännu bättre framöver, analyserade Lintzén som var ensam tjej i tätskiktet i långloppet.

– Ja, men jag hade bra draghjälp länge av en kille, som jag tappade på sista varvet. Det var kärvt i snön och gick betydligt lättare att ligga bakom.

Närmast väntar Marcialonga i Italien om två veckor, König Ludvig Lauf i Tyskland och Vasaloppet för Nina Lintzéns del.

– I Marcialonga var jag trea 2009, men det blir svårt att nå pallen nu. Konkurrensen i långlopp har blivit så mycket tuffare. Men jag satsar allt jag har, säger en glad damvinnare i Renrajden.

OK Renen svarade för ett fint arrangemang, som även omfattade nya Kalvrajden med masstart för ungdomar, som Kuriren återkommer till.