– Det här trodde jag inte. Jag hade till och med glömt bort att jag hade sökt Max-stipendiet, säger simmaren Said.

Precis som vanligt så omgärdades stipendieutdelning av smussel och hemligheter. Årets stipendiat hade fått veta att han skulle till någon skola och prata om sin idrott, simning, men han blev själv tveksam till arrangemanget då han var förkyld.

– Jag tänkte att jag aldrig kommer orka stå och prata, men min tränare Lena Revholm övertalade mig, säger Said.

Artikelbild

| Lars Olsson

Said började med simning när han var tre år och ända sedan dess har simningen varit en stor del i hans liv.

– Det var pappa som såg till att jag började en gång, säger Said.

Said har ett medfött ryggmärgsbrock och det gör att jag har problem med sina ben och sin höft. Han kan gå korta stunder, men blir fort trött och därför sitter han i rullstol.

– Det är ändå inget som skulle hålla mig från sport. I slutet av oktober åker jag till Stockholm för ett landslagsläger och en internationell tävling. Det ska bli jätteroligt.

För 30 år sedan delades det första stipendiet ut och då var det bordtennisspelaren Maria Pettersson, BT Norr, som fick motta pengarna i år så är det för första gången som stipendiet går till en paraidrottare.

– Det känns riktigt stort att ge stipendiet som har lite andra förutsättningar än tidigare pristagare, säger Lars Olsson, administrativ chef och vice vd på Max.

Curt Bergfors som grundade Max restauranger är själv rullstolsburen efter en dykolycka och han är inte med i urvalet av stipendiat, men Olsson tror att valet kommer gillas av Bergfors.

– Jag är övertygad om att Curt kommer tycka att vi har gjort ett bra val.