Mot tyskan Laura Dahlmeier hade ingen någon chans. Dahlmeier var en av bara tre åkare i startfältet som sköt fult i de svåra förhållandena och vann med 24 sekunder före silvermedaljören Marte Olsbu, Norge. Tjeckiskan Veronika Vitkova tog brons.

Men bakom tyskan var tidsdifferenserna relativt små.

Hanna Öberg gick ut först av svenskorna, som nummer två, och såg inte ut att störas nämnvärt av varken de byiga vindarna eller kylan. Hon sköt fullt i det liggande skyttet och med bara en bom i det stående, körde hon in på sjunde plats i sin OS-debut.

– Jag startade ju tidigt och fick gå ut och göra mitt egna lopp, säger Öberg.

– Och skjuta fullt i liggen känns som en jättebra start, så det var bara att fortsätta.

Det fanns inte en enda svenska med bland skidskyttarna i Sotji för fyra år sedan. Men till Pyeongchang har SOK satsat på ett helt lag, efter två pallplatser i stafett under världscupsäsongen. Och det trots att de individuella resultaten varit ganska blygsamma.

För Hanna Öbergs del har vintern präglats av förkylningar. Därför var OS-debuten extra efterlängtad.

– Jag har ju inte kunnat tävla så mycket, jag har varit sjuk rätt mycket och missat mycket. Eftersom det blivit som det blivit har ju fokus för mig varit att få komma hit och göra det bra här, säger hon.

Förhållandena omkring Jeongseon alpincenter var tuffa, särskilt på skjutbanan där förhandsfavoriter som vitryskan Darja Domratjeva (två bom) och finländskan Kaisa Mäkäräinen (tre bom) missade chansen till OS-medalj.

I stället skaffade sig Hanna Öberg ett bra utgångsläge inför jaktstarten på måndag, med bara 15 sekunder upp till bronsplatsen.

Även de övriga svenskorna tog sig med god marginal in bland de 60 bästa som får köra jaktstarten. Mona Brorsson slutade på 27:e plats, Elisabeth Högberg, som föll på slutvarvet och tappade några placeringar, blev 35:a och Linn Persson 37:a.

– Jag är väl halvnöjd. Det var svåra förhållanden på vallen, så man hade stora möjligheter om man hade tagit chansen, säger Brorsson.

– Men det är ändå ingen katastrof det här. 1,36 efter täten är inte så himla mycket. Så bra skytte på den här vallen på måndag, då tror jag att man kan plocka ganska mycket faktiskt.