Under lördagen sköts Ramseleforsskyttet, den första kvaltävlingen till Nordiska Mästerskapen i norra Sverige, på och kring Vindelälven. I elitklassen var det bara skyttar från länet som deltog och det blev till sist Robert Grape, Niemis som träffade rätt flest gånger.

– Skyttet stämde jättebra, men det var besvärliga förhållanden. Vinden ställde till det, och det var några träffar som blev på kanten.

Ofta när det är fältskytte blir innerringsträffarna avgörande men på lördagen var det rena träffar som skiljde skyttarna åt. Robert Grape hade 34 och tvåan, Peter Östling, F21 slutade med 33.

– Man skjuter ju på älvar och sjöar och då är det ofta hårda vindar, sade Robert Grape.

Under söndagen var det så dags för helgens andra tävling, Ume-träffen och den gick på samma vallar men med nya figurer och nya avstånd. Och vinden höll i sig.

– Jajjemen, det var samma förhållanden då. En station kunde vara ett snöoväder och fem minuter senare kunde det vara klart, sade Robert Grape.

För honom gick skyttet bra även på söndagen fram till tredje stationen, där han missbedömde vinden och bara lyckades få en träff.

– Men jag är ändå nöjd med skyttet. Nu är det här de första kvaltävlingarna vi skjuter här uppe så det är mycket kvar att kämpa om.

Gustav Lövgren från Niemisel vann Ume-träffen med 33 träffar, en före Fredrik Kaarle, Niemis.

– Det är så tajt i elitklassen, vi har en sju-åtta skyttar häruppe som alla kan vinna och det är det som sporrar en att träna, sade Robert Grape.