Firade 22 år med kanonlopp när snön vräkte

Charlotte Kalla fick slita i nysnön och missade finalpasset. Det gjorde inte Emma Ribom. Piteå Elit-åkaren, som fyller 22 år under fredagen, firade födelsedagen med 16:e bästa tid och är vidare till kvartsfinal.

Emma Ribom.

Emma Ribom.

Foto: Simon Jakobsson

Längdskidåkning2019-11-29 11:08

Emma Ribom var glad när hon träffade Sporten efter loppet i Ruka. Hon är vidare till finalpasset som inleds klockan 12.30.

– Det kändes kontrollerat. Skidorna släppte lite i sista backen och det behöver ändras till finalerna, säger Emma Ribom som fyller 22 år i dag.

– Kul att vara vidare. Det här var verkligen en bra start på min födelsedag.

På platsen framför åkte klubbkamraten Jonna Sundling in som 15:e åkare.

Det var tungt i spåren för många åkare. Flera åkare pratade i efterhand om svåårigheten när det började vräka ner snö i spåren i samband med start. 

Sverige fick vidare totalt sex damåkare: Stina Nilsson, Johanna Hagström, Evelina Settlin och Elina Rönnlund gör Sundling och Ribom sällskap i kvartsfinalerna.

Däremot är det slutåkt för Charlotte Kalla som passerade mållinjen som 35:a. Hon och Frida Karlsson (40), Maja Dahlqvist (39) och Moa Lundgren (34) hamnade utanför topp 30.

En besviken Charlotte Kalla lämnade arenan redan innan prologen var sammanställd och stannade inte i mixade zonen för att svara på frågor.

Inför loppet sa Kalla till Sporten att en topp 30-placering vore en bonus.

Italienskan Lucia Scardoni hade bästa kvaltid och den norska storstjärnan Therese Johaug klarade sig vidare med nöd och näppe som 27:a.

Jonna Sundling.
Jonna Sundling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!