Monica Öberg gasar vidare efter 28 år bakom ratten

1980 gjorde Monica Öberg första starten i Pite Dragway.  28 år senare är hon fortfarande att räkna med.  - Det är så maffigt att sitta bakom ratten, säger hon.

VETERANEN. Monica Öberg ställer upp i top fuel - som vanligt. Öjebyföraren har bara missat en start sedan 1980.

VETERANEN. Monica Öberg ställer upp i top fuel - som vanligt. Öjebyföraren har bara missat en start sedan 1980.

Foto: Ida Axelsson

LÅNGNÄS2008-07-12 06:00
Vad är en julafton utan Kalle Anka? Jo, som ett Pite Dragway utan Monica Öberg. Hemmaföraren har bara missat en start sedan hennes premiär 1980. Det var 1985. - Jag hade inte hunnit få ihop bilen och tvingades stå över. Åldern har ännu inte tagit ut sin rätt. 47 år gammal är hemmaföraren från Öjebyn huvudnumret under helgen. I top fuel-klassen. "Är så maffigt"
Dragracebilarnarnas paradgren. Inget tak, kolosala bakdäck, "cykeldäck" framtill och 7.000-8.000 kusar att luta sig tillbaka mot. - Inget går att jämföra med att sitta bakom ratten på en top fuel-bil. Det är så maffigt. Och det bästa av allt är att jag själv kontrollerar hela bilen med alla dessa hästkrafter, säger Monica Öberg och blickar ut över sin ögonsten. Hon gör säsongpremiär på Pite Dragway i helgen. Under vintern har teamet i stort sett bara gjort en justering på chassit - förutom alla motorinställningar. Pulver under huven
Den lilla framvingen är utbytt. - I stället för 800 kilo får bilen nu 1.200 kilos tryck på framvagnen. Det gör att hästkrafterna lättare kommer ner i backen, säger mekanikern Dan Söderberg. Och kan inte låta bli att beundra kraftpaketet. - Bilen är drygt sju meter lång. På bara 18 meter är vi uppe i en hastighet på cirka 190 kilometer i timmen. Då är det pulver under huven, säger Söderberg och flinar. I fjol gjorde team Öberg en tid på 5,28 sekunder. Den hoppas de kapa med en tiondel under helgen. - Det är svårt att slå rekordet på 4,98 sen banan byggdes om för fyra år sen och starten flyttades tillbaka 200 meter. Banan är fortfarande lite ojämn och det krävs att alla håligheter fylls igen för att få det ultimata fästet, säger Monica Öberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!