Det handlar om Piteå Elits 21-åriga löfte Emma Ribom som tar plats i Sveriges U23-trupp till mästerskapet som avgörs i Finland mellan 20–27 januari.

Även William Poromaa, son till den tidigare skidåkaren Larry Poromaa från Malmberget, är uttagen. 18-åring, som är skriven i Fränsta, Medelpad och som tävlar för den jämtländska klubben Åsarna, har en plats i JVM-truppen.

Landslagschef Rikard Grip har tagit ut VM-lagen tillsammans med Johan Granath och Martina Höök, som tränar utvecklingslandslaget.

– Vi har haft fina uttagningstävlingar för juniorerna på Scandic cup i Boden och Åsarna, medan U23-åkarna framförallt tagits ut baserat på resultat i Volkswagen cup i Idre, samt Skandinaviska cupen i Östersund och Vuokatti, säger landslagschef Rikard Grip i ett pressmeddelande.

För ett år sedan kom landslaget hem från JVM i Goms med två guld och två brons och de båda guldmedaljörerna finns med i lagen även i år. Frida Karlsson, som tog guld i skiathlon, är fortfarande junior och Moa Lundgren, juniormästarinnan i sprint, ingår i årets U23-lag.

– Frida har inlett säsongen fantastiskt bra. Hon ligger tvåa i totalen av Skandinaviska cupen efter att ha vunnit de båda distanstävlingarna i Vuokatti med stor marginal. Moa Lundgren fick chansen att åka världscupsprint tidigare i vinter, en chans som hon förvaltade väl då hon tog sig till kvartsfinal, säger Rikard Grip.

På söndag samlas junior- och U23-landslagen i Limbygården i Orsa-Grönklitt för att ladda upp inför VM med skidåkning och mat från egen kock.

– Junior- och U23-VM är säsongens stora mål för de yngre åkarna och vi vill ge dem optimala förutsättningar att kunna förbereda sig för att göra ett bra mästerskap, säger Rikard Grip.