Luleå energi arena ekar nästan tomt när Sporten kliver in i hallen.

Endast två BC Luleå-spelare är ute på planen. Vid ena korgen står importen Corban Collins, som satte en av sju trepoängsförsök mot Nässjö, och nöter avslut med hjälp av skottkanonen.

På andra sidan, mot andra korgen, springer lagets stora stjärna Thomas Massamba runt och nöter avslut med en väst fylld med tyngder.

Artikelbild

| Thomas Massamba.

Trots att BC-coachen Peter Öqvist har gett truppen träningsledigt efter 96–68 mot Nässjö under tisdagskvällen har Massamba, som tillhörde lagets bästa spelare, inte ro att sitta hemma och vila kroppen.

– Västen väger 20 kilo, säger 33-årige Massamba medan har torkar av svetten från pannan.

– Jag måste komma i "shape" (form). Jag är inte riktigt där.

Viktvästen har följt med honom i sex års tid.

Artikelbild

| Thomas Massamba.

– Det började när jag var utomlands. Jag behövde få upp explosiviteten, balans och core (mage-, bål- och ryggstabilitet), förklarar han.

Har du slarvat med sommarträningen?

– Helt ärligt, ja. Jag har slarvat lite i år eftersom att jag hade en 13 månader lång säsong i fjol där jag inte hade någon vila, säger han och fortsätter:

– Jag fick en son i november och kände att det var viktigt att vara så mycket som möjligt med honom. Jag var inte där hela tiden i början eftersom den var slutspel och sedan landslagssamling. Jag får inte igen den tiden jag missar med honom – så jag passade på i somras.

När han kom till Luleå för sina första träningar fick han en tankeställare.

– Jag var här i två–tre dagar och det var första gången på länge som jag sprang upp och ner. Det var en chock för mig på grund av att jag tidigare har kunnat anpassa mig ganska snabbt.

Men Peter Öqvists spelidé kräver mer än en muskulös kropp. Det krävs en hel del kondition.

– Här är det ett helt annat monster – ett helt annat spel. Under de senaste säsongerna har jag spelat en hel del gåbasket med ordentliga break (genombrott) och nu är det annorlunda – ett helt annat sätt att spela.

Men du ser vältränad ut. Är det så att skenet bedrar?

– Nej, jag är bra tränad. Men jag är ändå inte där jag vill vara – jag har höga krav på mig själv. Och jag tränar alltid extra.

– Med en vikväst som väger 20 kilo måste man vara grundstark för att klara av den. Det är inte alla som kan ta på sig den och använda den på en basketplan.

Du är känd som ett fysmonster ...

– Jag är ett fysmonster, jag är och känner mig stark, säger han.

– Men basketmässigt behöver jag hitta min plats i det här systemet (BC:s lagspel). Jag känner att jag kontrollerar de flesta situationerna när vi spelar match – men det behöver bli bättre.

Varför tränar du alltid extra?

– Jag kommer ihåg när jag var 16–17 år. Då sa en dåvarande Södertälje Kings-tränare till mig att jag aldrig skulle bli något och att aldrig skulle nå basketligan. Han slängde ut mig ur träningen.

Vem är det?

– Inget namn (skratt). Men hans ord är något jag har tagit med mig. Nu när jag är 33 år så tackar jag bara alla som har tvivlat på mig, säger Massamba.

– Jag tränar extra hårt av en anledning. Stanna hemma och vila en dag finns inte – då vet jag att någon annan tränar.

Du har inte ro att ta en dag ledigt?

– Nej. Jag är 33 år och har inte så många år kvar. Sedan vill jag "lead by example" (föregå med gott exempel). Om jag är 33 år och tar mig till hallen varje dag så visar jag en 22-åring hur man ska göra.

En liten uppmaning till lagkamraterna kanske?

– Ja, jag finns här. Jag hjälper gärna till och har sett mycket inom basketen. Både hemma i Sverige och under mina år utomlands.

Var kommer din träningsvillighet ifrån?

– Mitt mål har alltid varit att bli bättre än mina äldre bröder (Dadhy och Darly). Och den foten är fortfarande fast. När jag har haft en dålig match säger alltid Darly: "Du är så bra som din sista match" och det motiverar mig väldigt mycket. Jag tänker på när jag var yngre och förlorade mot honom. Då sa han alltid den meningen.