Kirunasonen Börje Salming bor i dag i Stockholm och med julfirandet runt knuten så inser han att de två ngsta barnen, Bianca och Rasmus, inte kommer vara hemma under julen.

– Det är alltid någon som saknas under julen och i år så är det min yngsta (Bianca) som är på träningsläger i Sydafrika och näst yngsta (Rasmus) som jobbar i Åre, förklarar Salming innan han fortsätter:

– Det är klart att det är tråkigt, men samtidigt så får ju Bianca det varmt och skönt och Rasmus får åka skidor och ha det bra. Nä jag bara skojar jag vet att det är fullt upp i Åre för under julen.

Artikelbild

| Julen 2017

Resten av familjen då?

– Vi ska bara vara hemma i år både jul och nyår.

På julafton så inleder familjen Salming firandet redan på morgonen.

– Vi börjar med att öppna någon julklapp på morgonen och sedan äter vi sillunch. På kvällen blir det riktig riktig julmiddag med allt som ska finnas på ett julbord, säger Salming.

Är det en tradition att öppna en eller två julklappar på julaftonsmorgonen?

– Nej det handlar om att barnen får färdas mellan föräldrarna och därför måste vi dela upp utdelningarna. Jag förstår barnen att de vill vara med hos bägge föräldrarna och då är det här enda sättet.

Önskar du dig något speciellt i julklapp?

– Nä jag är inte så mycket för julklappar. Jag tycker att det är roligare att ge än att få och jag och min fru Pia ger varandra en julklapp som vi vet att vi behöver. Vi ser istället till att göra mycket annat under året tillsammans.

Börje Salming förklarar att han numera ser fram mot maten mer än själva julklapparna och att det finns rätter som måste finnas med på julbordet.

Vad är viktigast på julbordet?

– Jag älskar sill och potatis sedan är också laxen väldigt viktig. Jag kan nästan äta mig mätt på sill, men jag gillar även kalvsylta.

Under sina 17 säsonger i NHL firade Salming julen enligt nordamerikansk och svensk tradition.

– I Kanada firade vi julen under både julafton och juldagen. Den 24 december firade vi alltid själv och vi handlade all julmat i en finsk affär i Toronto som hade allt för ett traditionellt firande och dagen efter var det dags för kalkon och den nordamerikanska stilen. Vårt julfirande med det stora julbordet är att föredra då det blir lite tråkigt med bara kalkon även om det är gott.