Alla hämningar släppte efter Fredricsons felfria runda på All In som siste ryttare. Den gav Sverige segern med knapp marginal före Schweiz, totalt fyra fel mot fem. Publiken på de fullsatta läktarna vrålade ut sin glädje när saken var klar.

Malin Baryard Johnsson, Fredrik Jönsson, Stephanie Holmén och Fredricson tackade med ärevarv i galopp.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona hyllades också – på ett mer handfast sätt. Ryttarna kastade honom i vattengraven. Det hade han inget emot.

Det var rätt trevligt. Vattnet var ljummet, säger han.

En tagen kapten

Efteråt var den annars så kontrollerade förbundskapten känslomässigt tagen.

Jag har haft tre otroliga år som förbundskapten och vi har vunnit EM- och VM-medaljer, men det här slår allt, att vinna hemma. Det står på alla ryttares och ledares önskelista. Att stå där på podiet som vinnare är otroligt, att höra publiken skrika på ryttarna som om de är rockstjärnor, säger han.

Och tillägger:

Jag har det bästa jobbet i världen, men det är ryttarnas som ska hyllas.

De gjorde jobbet som lovar gott inför EM i Rotterdam 19–26 augusti. Där har Fredricson sitt individuella guld från Göteborg 2017 att försvara och laget silvret i nationstävlingen. Så här med fem veckor dit talar mycket för att det väntar spännande svenska medaljjakter på anläggningen Kralingse Bos mitt i Rotterdam.

Malin och Peder bakom segern

När Sverige tog full pott på Falsterbos gräsbana visade Malin Baryard Johnsson vägen med två felfria rundor och Fredricson knöt ihop säcken.

Det är mycket trevligare efteråt än före. Jag blev nervös efter Malins runda. Då visste jag att vi hade chansen. Man kunde känna spänningen i laget. Hemma vill man prestera och i dag gjorde vi det, säger Fredricson.

Baryard Johnssons dubbelnolla visade sig betyda oerhört mycket eftersom Fredrik Jönsson följde upp med dagens andra rivning och Stephanie Holmén rev bort sig rejält (12 fel) efter en felfri första runda.

Vi har haft så många felfria rundor i år. Jag är verkligen lyckligt lottad som har en sådan häst, säger Baryard Johnsson om Indiana.

Senast ett svenskt lag vann nationshoppningen i Falsterbo var 2012 – då med Jens Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann som ryttare.

Efter två omgångar parkerade Sverige, Frankrike och Storbritannien på samma poäng och omhoppningen fick sära lagen åt. Fredricson fick uppdraget av dåvarande förbundskaptenen Sylve Söderstrand, drev Lunatic över hindren och fixade segern.

Lyfter sig på hemmaplan

Nu fick lillebror Fredricson en liknande, avgörande uppgift.

Som ryttare är jag glad att vi har en sådan här show som Falsterbo i Sverige. Alla ryttare som kommer hit är imponerade över publiken och atmosfären. Jag tror att det betyder mycket för vår framgång. Allt sammantaget lyfter oss svenskar till en högre nivå, säger Peder Fredricson.

Redan på torsdag är det dags igen för ännu en nationshoppning, i Aachen. Den ingår dock inte i Nations Cup.

Nästa uppdrag i den äger rum i Hickstead, England om två veckor. Några dagar senare avgör Henrik Ankarcrona vilka som får åka till Rotterdam.

Såg hans sitt EM-lag redan i Falsterbo?

Det är ett scenario, säger han.