Den svenska ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 lämnades in för en månad sedan. Men det var en ansökan med dispens, eftersom det fortfarande saknas en statlig säkerhetsgaranti.

Enligt statsminister Stefan Löfven (S) måste frågan utredas ytterligare innan en garanti eventuellt kan ges.

I grunden är jag positiv, men man måste alltid bereda sådana här saker och se om det är hållbart, ekonomiskt och av andra skäl, säger Löfven.
Skulle vi kunna ha det med rätt ekonomiskt ansvar så tycker jag att vi ska försöka göra det.

Besökte Åre

Sverige har två tunga vinterarrangemang nu under februari och mars: det pågående alpina VM:et i Åre och skidskytte-VM i Östersund om några veckor. Stefan Löfven var på tisdagen på plats i Åre, för att bland annat se lagtävlingen.

Enligt Karin Mattsson, ordförande för Skidförbundet, är besöket ett bra tillfälle att prata om just OS.

Det är en logisk fråga att ta upp, den är väldigt aktuell just nu. Vi har först VM här och sedan skidskytte-VM i Östersund. Så vi tränar på 20–25 procent av ett vinter-OS kan man säga, säger hon.

"Stor utmaning"

Även SOK:s ordförande Mats Årjes hoppas kunna övertyga regeringen och andra politiker om att stötta den svenska ansökan.

Det är en stor utmaning. Men processen går framåt och vi har försökt att informera i den takt vi har haft möjlighet, säger han.

När ett regeringsbeslut kan komma är dock osäkert.

Det måste beredas i vanlig ordning, så det törs jag inte ha någon uppfattning om, säger statsminister Stefan Löfven.
Men jag tycker att det vore spännande med ett sådant projekt, det vore spännande för hela landet att ha ett OS framför sig, om det fungerar.