Från början var det tänkt att Chastity Reed skulle ha varit i Luleå sedan början av september. Men en försening i den Chilenska ligan har hållit henne kvar i Los Leones där hon spelat under sommaren. Ett lag som precis blivit klara för slutspel efter en tredjeplats i ligan. Men något slutspel i Chile blir det inte för Amerikanskan. Nog med väntan anser Luleålaget.

– Hon åker nog från Chile till USA idag, samlar ihop sina grejer hemma, åker hit och landar här på söndag, säger David Visscher om stjärnans ankomst och förklarar situationen.

– FIBA, basketorganet som styr all internationell landslagsverksamhet ändrade ett tävlingsdatum som gjorde att de var tvungna att flytta bak slutspelet tio dagar. Då kände vi att när det redan var gränsfall om hon kunde spela slutspelet där. När det nu blev försenad tio dagar till så kan vi inte vänta.

För amerikanskan del verkar det inte heller vara något större problem att sticka till Luleå från Chile mitt under pågående slutspel enligt Visscher.

– Själv har hon också sagt att det är Luleå Basket som är prio ett under den här säsongen och att hon mer ser det här i Chile som ett sommarjobb. Det är den europeiska säsongen som är hennes ordinarie säsong dessutom så hon var väldigt klar vad som gällde mest för henne nu. Hon hade inte heller någon kontraktsskyldighet då hade ett tvåmånaders kontrakt med Los Leonos under juli-augusti, säger Visscher men påpekar att den Chilenska klubben helst velat ha kvar henne.

– Klubben i Chile ville ha henne kvar genom att hon var deras bästa spelare. Vi var beredda att bjuda på tio dagar från början för att vara snälla men i längden går det inte. Vi kan inte vänta så länge utan måste se över vår egen verksamhet så enkelt är det.

Tränaren ser även en fördel med att hon spelat under sommaren.

– Hon har spelat mycket nu så hon borde vara i form när hon kommer hit och vi behöver inte oroa oss för att hon är otränad eller något sånt. Tur att hon är erfaren också vilket borde göra att det går snabbare för henne att lära sig saker och ting ganska snabbt. Jag är inte så orolig för det. Handlar mest om att lära känna spelarna och hur de rör sig på planen. Jag tror inte en vecka hit eller dit i september kommer spela någon roll när vi är inne i slutspelet i april .

Och helt obekant är inte Luleå för Chastity Reed trots att hon inte besökt staden eller laget än.

– Hon har lärt sig om Luleå som stad och lite om klubben och sådär via videos. Men vi har inte pratat om detaljer för spelet och den basketen vi vill spela. Hon vet lite grann om sin roll men det är svårt att via telefon att lära ut någon hur vi spelar anfall och sådant.

Du får börja med hologram?

– Jo precis, haha. Något interaktivt spel kanske. Det är inte helt omöjligt. Jag såg att NBA hade gjort något sådant med en stillbild där man kunde titta runt och se från planen liksom och byta från spelare till spelare. Det är häftigt. Jag har inte sett det i video än men det kommer nog.

Du får lägga det förslaget att ta in det i Luleå Basket då?

– Precis. Jag kan räkna på prislappen för ett sådant projekt och ge till klubben bara för att se klubbdirektörens ansikte bli vitt, skämtar Visscher.