För USA var förlusten en chock, men samtidigt inte helt oväntad då allt snack de senaste dagarna handlat om fredagens utomhusmatch mot ärkerivalen Kanada.

– Det går inte att ta något för givet. Vi måste helt enkelt vara bättre. Vi ser verkligen fram emot matchen i morgon, men samtidigt är vi väldigt besvikna över insatsen i kväll, sade amerikanske forwarden Casey Mittelstadt till iihf.com.

Det blev galna slutminuter med tre mål inom loppet av 2.37. Först sköt Krivosik 2–1, sedan kvitterade Mittelstadt innan Bucek avgjorde. USA vann skottstatistiken med 45–25, men den slovakiske målvakten Roman Durny storspelade.

Skrällen kan ställa till det för Sverige som leder grupp B och vid gruppseger förväntades få enklare motstånd i form av Slovakien eller Danmark i kvartsfinal. Nu har Slovakien, som föll med 0–6 i första matchen mot gruppledande Kanada, lika många poäng som både USA och Finland efter två omgångar.

Marek Korencik, född 1999, spelade +2 i matchen på drygt 16 minuters speltid. Backen, som är inne på sin tredje säsong i Luleås juniorverksamhet, noterades inte för någon poäng.