Luleå Hockey köper
Luleå Hockeys önskan om att ta över driften av Coop Arena har ändrats.Klubben vill köpa arenan - och det har inte kommunen något emot.- Det enklaste är att Luleå Hockey köper arenan och det är huvudspåret, säger fritidsnämndens ordförande Mårten Ström.
I dagsläget ser det inte ut att bli av.
Kommunens egna utredning visar att det skulle innebära krångligheter och i dag är ett köp huvudspåret.
- Vi har dels den här utredningen och vi har också tittat hur det har det gått när man lagt ut driften i andra kommuner och ofta är det inte utan problem. Det är mycket enklare om klubben köper arenan och alla ungdomshallar intill, hela komplexet alltså.
- Det där med att vi ska äga arenan och någon annan driva den, det innebär bara en massa krångel som vi ser det, säger Mårten Ström, fritidsnämndens ordförande.
Luleå vill gärna köpa
Luleå Hockey har inget emot att köpa arenan. Klubben jobbar för högtryck för att jobba fram ett förslag på hur ett köp skulle kunna se ut.
- Vi är tre stycken från föreningen och tjänstemän från fritids- och tekniska förvaltningen som tittar på det här tillsammans. Någon gång i slutet av oktober eller i början av november kan vi ha något att presentera för Luleås politiker. I det ska också ingå planer för investeringar av utveckling av arenan, säger Luleå Hockeys ordförande Curt Johansson.
Förslag på hur arenan ska utvecklas och hur stora dessa investeringar är har man ännu inte kommit fram till.
Mårten Ström berättar att kommunen investerat cirka 70 miljoner kronor i Coop Arena och ungdomshallarna.
- Men visst är det en del av de pengarna som gått åt till att åtgärda saker som var riktigt eftersatta, säger Mårten Ström.
Priset då?
- Ingen aning. Det måste vi räkna på, säger Mårten Ström.
- Ja, det är ju en ganska väsentlig del i det hela. Men jag tror nog att vi ska komma överens om det om vi hittar ett bra förslag. Det känns som att den politiska viljan finns att hitta en lösning, säger Curt Johansson.
I Medelpad har elitklubben Timrå köpt ishallen av Timrå kommun.
Timrå köpte sin hall
De köpte Timrå Isstadion för ett bokfört värde av 35 miljoner kronor. Efter det renoverades arenan för 58 miljoner kronor.
Av dessa 58 miljoner kronor stod Timrå IK för 28, 15 var EU-medel, länsstyrelsen stod för 5 och Timrå kommun betalade 10 miljoner kronor.
- Ishallen var i hyggligt skick efter en renovering i mitten av 90-talet men det är inte mycket vi har behållit efter renoveringen och ombyggnationen, bland annat omklädningsrummen, köket och en entré, säger Timrå IK:s klubbdirektör Thomas Johansson vars klubb får 2,9 miljoner kronor per år i driftsbidrag av kommunen.
Det inkluderar kostnaden för fyra vaktmästare som klubben tagit över anställningen för. Timrå IK kommer att renovera arenan ytterligare denna säsong och lägga ner cirka 15 miljoner på bland annat nytt kök och fler och bättre försäljningsställen.
Coop Arena har för närvarande ett tillfälligt alkoholtillstånd som gäller för samtliga utskänkningsställen i arenan, inklusive det VIP-tält som tidigare nekats tillstånd.
Klubben har denna säsong tagit över driften av restaurangen och står för samtliga utskänkningsställen. Kommunfullmäktige ska inom cirka en månads tid besluta om huruvida det blir ett permanent tillstånd eller ej.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!