Sporten som ska få snurr i Luleå
Luleå sägs vara Sveriges baskethuvudstad. Det finns ett stort intresse för sporten och flera elitlag i de högsta serierna. Men inom en kategori ligger staden efter. Det ska ett gäng fantaster ändra på.
Sportis IF tränar rullstolsbasket i Pontushallen och tanken är att få fler att få upp ögonen för rullstolsbasketen.
Foto: Foto: Andreas Wälitalo
säger han. Ett brinnande
Näslund är engagerad i Luleå Basketcentrum och ordförande i nystartade Sportis IF. Tillsammans med förbundsordförande Helena Lindvall är han en stor anledning till att tio personer träffas i Pontushallen denna dag för att träna rullstolsbasket och för att sportens fadersgestalt i Sverige sitter framåtböjd, 100 mil från sitt hem, för att ta sig an nästa del i byggsatsen. Det finns ett brinnande intresse för sporten och så småningom kommer även kunnandet - men än så länge behövs en sådan som Lars Gunnar Andersson för att skruva ihop rullstolar och lära ut sådant han känner till. Soytas istället för Ferraris
Anledningen till att det står rullstolar utspridda i Pontushallens foajé och att kapprummet fått agera förråd för ytterligare några kartonger är att Luleå Basketcentrum köpt in ett stort parti sportrullstolar från Kina. Fritidsnämnden satsade 175.000 kronor på handikappidrotten och i stället för att köpa 3 "Ferraris" kan man säga att de bestämde sig för att köpa 16 "Soyats". Tioåriga Josef Hassan kommer in och börjar nyfiket kolla in de nya stolarna. På grund av en skada i ryggen har han tidigare fått nöja sig med att titta på sin storasysters basketmatcher från läktaren. Men nu kan han själv spela och har varit med sedan starten i september. - Jag blev sugen på att vara med och testa när de frågade om jag ville börja spela, berättar han. Nu missar han inte en träning och kan väl anses vara den som har mest framtid för sig i gänget. Det skiljer 40 år mellan honom och Ove Brännholm, veteranen på
dagens träning. En salig blandning
De nyfikna spelarna lämnar foajén för att ta plats där de egentligen vill vara, på basketplanen. Det är en salig blandning - av rörelsehindrade personer och sådana som aldrig suttit i rullstol tidigare, av unga och gamla och av killar och tjejer. Totalt består Sportis spelartrupp av 16 personer. - Det är framförallt i storstadsregionerna som rullstolsbasketen finns just nu. Men det är självklart att Luleå som är en sådan basketstad ska ha ett lag, säger Lars Gunnar Andersson. Hanna Ahlqvist från Piteå är där för första gången och vet inte riktigt vad hon ska förvänta sig. - Det är lite nervöst, men jag ska inte tänka på det när vi kör igång. Jag ska bara ha kul, berättar hon. Fysiskt jobbigt
Hon har en CP-skada och säger att det hon tror kommer bli svårast under passet är att lyckas få i bollen i korgen. Precis som i "ståbasket" är ringen på 3,05 meters höjd, sittandes i en rullstol krävs det en del av kroppen för att lyckas göra poäng. Någonting Joakim Bergman har fått erfara. Anledningen till att han tog sig dit från början var för att följa med och assistera
Sebastian Sjölund. Bergman är en av deltagarna som vanligtvis inte sitter i rullstol, men med erfarenhet av "ståbasket", och träningspassen har gjort att han vaknat med en enorm träningsvärk i axlar och nacke efteråt. Men det är värt det. - Det är ruskigt kul faktiskt. Jag trodde inte att det skulle vara så roligt som det är, berättar han. Just denna dag är nio spelare på plats, när Luleå Hockey har hemmamatch blir det av någon anledning oftast färre, och förbundskapten Andersson rivstartar träningen med teknikövningar och hårdkörning med rullstolarna. - Kom igen. Det är inte den där åkningen på stan vi håller på med nu, vi glider inte omkring här, ropar han. Nej, att delta i Sportis är inget glidarjobb. Och att etablera rullstolsbasketen i Luleå blir ingen enkel uppgift. Men Jonas Näslund och Helena Lindvall tänker låta sporten växa - och det är ju trots allt Sveriges baskethuvudstad det handlar om.
Rullstolsbasket har samma regler som i så kallad "ståbasket". Planen, korghöjden och antalet spelare på planen är detsamma. Rullstolsbasketens svar på stegfel är om en spelare tar fler än två drag på hjulen utan att studsa bollen däremellan. Varje lag får ha totalt 14,5 "poäng" på planen samtidigt. Hur många poäng en spelare har beror på vilken omfattning av funktionshinder denna har. En spelare som har svårt med balansen orsakad av förlamning har 1 poäng och den som har en mindre omfattande skada eller ingen alls har 4,5 poäng. Även personer utan rörelsehinder kan delta.
Sporten har spelats sedan 1956 i Sverige. Rullstolsbasketen har varit med i Svenska Handikappidrottsförbundet till 1994, då den blev en del i Svenska Basketbollförbundet.
För nästan 20 år sedan gjorde Gladan Basket ett försök att starta upp ett rullstolsbasketlag men efter ett tag lades projektet ner och Luleå har stått utan lag fram till i år.
Sverige har varit framgångsrikt i de internationella tävlingarna där de främsta framgångarna är herrarnas EM-guld 2007, OS-brons 1984, VM-brons 1983 och årets guld i U22-EM.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!