Tröjan lyfter resultaten

Vill du öka på ditt bänkpressrekord rejält?
Ta på dig en tröja.
Det är då det stora lyftet kommer.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2012-11-24 06:00

Vad tar du i bänk?

Den som någon gång har gett sig på att börja med styrketräning har säkert stött på frågan både en och två gånger. Vad man lyfter i bänk har blivit synonymt med om du är stark eller inte.

Styrkelyft är givetvis så mycket mer än bänkpress men visst finns det en viss charm runt just den delen.

Alla har förmodligen testat att "maxa" någon gång i sitt liv och bänkpress har säkert varit inkörsporten till styrkelyft för många av dagens aktiva.

Frågar du en vanlig motionär vad denne tar i bänk så får du ett rakt svar. Säkert ett lite sockrat svar, men ändå, ett rakt svar.

Frågar du en aktiv styrkelyftare så får du två svar.

Orsaken är bänkpresströjan.

Enorma skillnader
Inom bänkpress finns två kategorier. Ena kategorin är klassisk bänkpress och där får ingen speciell utrustning användas. Där kan motionslyftaren, i princip, kliva in och tävla direkt.

Speciellt blir det däremot inom den vanliga klassen som också är den som är den största. Det är där bänkpresströjan kommer in i bilden.

Tröjan vinner sannerligen inga priser för sin passform eller sitt utseende och den kan vara ett rent helvete att ta på sig för vissa.

Men den vinner när det kommer till vikt.

Det är ingen ovanlighet att lyftare tar omkring 50 procent mer med en bänkpresströja. Ta Emma Björklund, Luleå AK, till exempel. Utan bänkpresströja har hon 80 kilo som rekord i bänkpress. Med tröja så kan hon lyfta uppåt 120 kilo. Förhållandet är ungefär likadant för Joakim Lakso, Luleå AK:s starke man, som tar 232,5 med tröja och 155 utan.

Skillnaderna är enorma.

- Det finns nog de som kan få ut 120 kilo extra som mest, säger Joakim Lakso.

Men hur kan en tröja betyda så mycket?

Kuriren besöker Luleå AK under ett av deras pass i träningslokalen i Pontushallen. I dag är det bänkpress som står på programmet för Joakim Lakso. Det närmaste målet är bänkpress-SM som avgörs i Nora till helgen och Luleå AK kommer ha tre lyftare som åker ner.

Det är full aktivitet i den lilla hallen. Musiken som strömmar ut från högtalarna blandas upp av vikter som slår i golvet. Det känns inte helt bra att gå runt i sockar när en stång med 200 kilo på dunsar ner bara metern ifrån men disciplinen i hallen är hög.

Joakim Lakso har tagit på sig tröjan och inlett sitt träningsprogram.

Ett träningspass med bänkpresströja betyder tunga vikter och då behövs passning, så ett par av klubbens medlemmar får assistera vid lyften.

Tröjan är gjord av kraftig polyester, tänk bilbälte, som klarar stora belastningar. Det ser onekligen lite lustigt ut när lyftarna har tröjan på. Tröjans form gör att armarna hålls ut snett framåt och rörligheten är ytterst begränsad.

Nej, det är nere på bänken som den kommer till sin rätt.

Det handlar om material - och teknik.

Tröjan ger effekt och hjälp i bottenläget tack vare tygets hårdhet. Faktum är att Joakim Lakso inte skulle kunna gå ner hela vägen utan att ha rejäla vikter på stången. Så starkt är materialet i tröjan.

- Tröjan hjälper den första decimetern när det sträcker i tygfibrerna, säger han.

Eftersom tröjan ger mycket hjälp i bottenläget så behöver lyftaren inte lägga ner så mycket tid på att bli stark där. I stället så är det styrkan i slutpressen som avgör, till skillnad från den klassiska bänkpressen där det även behövs mycket kraft och teknik i bottenläget.

Det är helt enkelt en annan teknik att lyfta med tröjan, vinklarna blir annorlunda, och vissa lyftare har blivit specialister och drar mer nytta av tröjans egenskaper än andra.

Lyftaren måste vara extremt "hård" i hela överkroppen och fokusera maximalt på att hålla stången i rätt bana eftersom man handskas med så tunga vikter.

Teknikfråga
Att slå fast att alla lyftare skulle uppnå samma procentuella ökning med en tröja går alltså inte. Däremot råder det ingen tvekan om att alla som lär sig träna och tävla med tröja ökar - frågan är bara hur mycket.

Men det kräver att lyftaren hanterar tekniken.

- Lägg tröjan på bänken och då lyfts det ingenting. Det är inte vem som helst som bara kan kliva in, ta på sig en tröja och lyfta. Det gäller att klara av att handskas med mycket höga vikter också, säger Joakim Lakso.

När man tränar med en bänkpresströja på lägger man därför ofta en kloss på bröstet för att inte gå ner hela vägen. Det sparar också tröjan som annars tänjs ut och blir förbrukad efter ett antal lyft. För att hålla tröjan spänd och på plats under lyftet har lyftarna ett hårt åtdraget bälte. Tröjan går dessutom ner till armvecket vilket gör att lyftarna får extra stöd runt hela överarmen.

Lär bli kvar
Enligt Joakim Lakso är, och har, tröjan varit omdebatterad inom sporten. Vissa tycker att det är fusk och att dess existens är onödig men mycket talar för att den kommer att vara kvar länge till. Stora vikter ser bra ut och skulle tröjan förbjudas skulle rekorden sjunka drastiskt, dessutom finns det tillverkare med stora ekonomiska intressen som trycker på för att tröjan ska fortsätta användas. En tröja kostar cirka 1.600 kronor.

- Det är många som tycker att det är fusk. Men samtidigt, en sprinter kliver väl inte in på banan utan spikskor?, konstaterar Joakim Lakso.

Han har själv inga problem med att tröjan blir kvar.

- Jag är fortfarande så dålig i klassisk bänk så för mig får den gärna vara kvar, säger Joakim Lakso och skrattar.

Emma Björklund är ingen större supporter av tröjan. Hon gillar mer den klassiska bänkpressen.

- Jag tycker det är roligare att lyfta utan den, säger hon.

För Kurirens skull kränger hon på sig tröjan men hon klarar det inte själv. Joakim Lakso får hålla på ett tag för att få den på plats.

Kanske har det något att göra med att hon i sin första tävling med tröjan misslyckades.

- Jag bänkade ut mig på 70 kilo (skratt). Jag missade tre gånger, säger hon.

Kanske har det också något med att göra att tröjan är riktigt bökig att få på sig.

Emma Björklund och Joakim Lakso är två av länets lyftare som är på plats på SM. Från Luleå kommer även
junioren Robin Niemi.

Joakim Lakso är optimistisk för allas del men Emma Björklund är nog den som har bästa chansen hos Luleå AK.

- Som det sett ut nu så har hon definitivt medaljchans, säger han.

De två främsta lyftarna som vanligtvis tävlar i hans egen klass kommer Joakim Lakso inte stöta på till helgen vilket öppnar upp för att han kan överraska och lägga sig högt upp i resultatlistan.

Men medalj, nja...

- Jag vet inte om jag vill sträcka mig så långt. Det är väl inte helt omöjligt men det är mycket som ska till då, säger Joakim Lakso.

Det är inte bara Luleå som skickar lyftare. Några andra medaljkandidater är Kirunalyftarna Markus Larsson och Nina Eriksson. Även Niklas Björk, Öjebyn, samt David Stenström, Jokkmokk, har fina chanser.

Bänkpress går ut på att man ligger på rygg på en plan bänk med bägge fötterna i golvet. Man greppar en skivstång som ligger på en ställning vid huvudänden och lyfter ut den från ställningen. På signal från domaren sänks skivstången mot bröstet där den skall ligga still, varpå domaren ger signal att stången får pressas. Stången pressas sedan rakt uppåt tills armarna är fullt utsträckta utan att sänkas under lyftet. Därefter ger domaren signal att stången skall läggas tillbaks på ställningen. För godkänt lyft får fötter, rumpa, axlar och huvud ej lyftas/flyttas under lyftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om