Majbäck om nya förbudet: "Populistiskt"

Lördagens bomb i skidvärlden var att från och med nästa säsong totalförbjuds fluorvallorna. Förbudet möts med frågetecken. "Jag har ingen aning om vad det handlar om", säger Christer Majbäck.

Christer Majbäck egenföretagare i vallabranschen ställer sig frågande till totalförbudet. "Kan jag inte tänka mig", säger han.

Christer Majbäck egenföretagare i vallabranschen ställer sig frågande till totalförbudet. "Kan jag inte tänka mig", säger han.

Foto: Håkan Stridblom

Längdskidåkning2019-11-24 11:21

Igår meddelade FIS att man kommit till ett beslut om att förbjuda samtliga fluorvallor inför säsongen 2020/2021.

– Jag har faktiskt ingen aning om vad det här handlar om, säger Christer Majbäck som är egenföretagare i vallabranschen innan han fortsätter:

– Jag kan inte tänka mig att det handlar om ett totalförbud. Alla leverantörer jobbar efter de riktlinjer som finns och det skulle vara mycket märkligt om man har ändrat dessa.

Det tidigare beskedet var att fluorvallorna med kolkedjan C8 skulle förbjudas efter juli 2020, men enligt de senaste direktiven från Internationella Skidförbundet (FIS) så kommer förbudet bli ett totalförbud i och med nästa säsong.

– Vegard Ulvang verkar vara en riktig populist. Det finns andra vägar att gå, säger Majbäck.

Vad menar du med populist?

– Han säger att han vill göra skidvärlden jämnare, men det som händer är att det kommer att bli ännu större skillnader. Det kommer att bli fler tester och mycket tätare med vallorna. Han gör precis tvärtemot vad han påstår att han gör.

För ganska precis en månad sedan sa Niklas Jonsson, FIS-delegat, att man inom FIS jobbar för att fasa ut de hälsofarliga fluorvallorna. Han var också ganska tydlig med att testproblematiken gjorde en regeländring där man förbjöd fluorvallorna omöjlig.

– Det finns ingen möjlighet att testa i den utsträckning som skulle krävas, sa han då.

Så det kan inte handla om ett totalförbud enligt dig?

– Det vore mycket märkligt i sådana fall, säger Majbäck slutligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!