I oktober säkrade Alexander Majorov, 26, en svensk OS-plats i konståkning. Trots detta är det långt ifrån säkert att han får tävla i Pyeongchang i februari. Sveriges olympiska kommitté (SOK) ställer höga krav på svensken – och nu har han två tävlingar på sig att uppnå dessa: En internationell tävling i Zagreb nu till helgen samt EM i Moskva i mitten av januari.

– Det är jättesvårt eftersom det är OS nummer två som står på spel för mig. Sverige har ju en plats, men sen bestämmer SOK vem som får åka och hur det går till.

Förra gången han försökte säkra OS-biljetten, i Peking i början av november, gick det inte alls bra. Då hade han problem med en hälsena och slutade bara på en tionde plats i GP-tävlingen.

Artikelbild

| På jakt. Till helgen tävlar Majorov i Zagreb. Det är en av två chanser han har kvar att fixa sin OS-biljett.

– Jag har ju alltid haft lite problem med den där hälsenan och den tog lite stryk på OS-kvalet i oktober så jag hade inga bra träningsdagar innan Kina. Jag åkte dit och försökte göra mitt bästa, men det gick inte.

Nu har han återhämtat sig och hälsenan är bättre. Men det kommer att bli tufft för honom att köra hem en OS-biljett.

– Man måste visa att man kan vara topp åtta i världen. Det är ganska svårt i vår sport. Det är extremt svåra konkurrenter, ungefär som att möta elva Björndalen (Ole Einar, norsk suverän skidskytt).

Nu gäller det för Alexander Majorov att, i Zagreb eller på EM, visa att han kan nå upp till den väldigt höga nivån.

Artikelbild

– Jag kan ju tävla bra, jag hoppas bara att jag kan nå upp i den poängen. Vi får se, jag har två chanser på mig.

Samtidigt närmar sig OS med stormsteg. Alexander Majorov säger att situationen är väldigt stressig.

– Det har varit enormt påfrestande. Det har varit upp och ner, man tappar formen och blir besviken. Man har ont i kroppen och klarar det inte. Men nu har jag laddat om och tagit det lugnt. Jag gör mitt bästa så får vi se hur det blir.

Hur skulle det kännas om du inte får åka på OS?

– Man har ju förberett sig under en lång tid, sen februari-mars. Varenda dag har varit planerad och man lägger ner stor tid på det här. Visst skulle det kännas surt, men jag har framför allt gjort min uppgift som har fixat kvalplatsen. Mål två är OS och då måste man ha både tur och skicklighet. Jag hoppas verkligen på det, men jag tar det som det går. Annars får jag fundera på VM i stället.

Samtidigt avslöjar 26-årige Alexander Majorov, som har tävlat på flera VM och ett OS, att den här säsongen kan bli hans sista.

– Man blir less på träningen. Det är samma, dag ut och dag in. Samma ishall. Skidåkarna får ju se fantastiska vyer, någonting annorlunda. För oss ser ju isarna alltid likadana ut. Men vi får se. Jag tar den här säsongen först. Sen kanske det blir ett år till.

Men det är inte säkert att du kör vidare?

– Nej, det är inte säkert. Vi får se hur det går. Man lägger ner så stor kraft och tid på detta. Man har en utbildning (i sjukgymnastik), men man kan inte använda sig något av den vid sidan om. Det är bara åkningen som gäller just nu. Planen är att köra den här säsongen ut, med VM i Milano i mars som slutpunkt, för att sedan söka ett så kallat show-kontrakt.

– Då skulle jag åka runt och turnera med uppvisningar, som showbusiness.

I såna fall skulle du sluta tävla?

– Ja, men vi får se. Den punkten kommer ju någon gång, men jag vet inte exakt när. Är det så att jag får ett show-kontrakt 2019 så tävlar jag vidare fram till dess. Konståkningen är ju mitt liv, det jag har gjort i 20 år.

Alexander Majorov tycker att det är viktigt att ha något annat fokusera på vid sidan av konståkningen. Han är utbildad sjukgymnast och drömmen är att få arbeta deltid inom det yrket samtidigt som han håller igång med konståkningen. Men det är svårt, väldigt svårt.

– Det har gått åt skogen. Jag tror jag har sökt 18-20 jobb, men fått nej från alla. När man bara kan jobba ett visst antal timmar per dag och är borta på massa tävlingar så är det ingen som vill ha en.