Alexander Majorov var den konståkare på herrsidan som såg till att Sverige fick en plats till OS i Pyeongchang trots det valde SOK att inte ge någon plats till varken Majorov eller någon annan herråkare heller.

– Direkt efter det kom det in nya saker i mitt liv. Jag sökte jobb och var på väg in i ett liv som är lite mera vanligt, men jag fortsatte att träna hårt fast inte lika strikt som tidigare, förklarar Majorov.

Petningen tog hårt på Majorov som under lång tid hade haft siktet inställt på OS.

Artikelbild

| Besviken. Efter OS-petningen så var Alexander Majorov starta på nytt.

– De två första dagarna efter beskedet var inte så jobbigt utan det var bara skönt att jag fick ett besked. Sedan kändes det som om att "Ok då skiter jag i allt" men samtidigt var det skönt att jag kunde bara släppa allt.

Strax innan OS deltog Majorov i en tävling i Kina. Då var det den definitivt sista chansen att ta en plats i OS-truppen, men tävlingen i Kina blev ett direkt bevis på hur hårt kampen om en plats hade tagit Majorov.

– Givetvis hade jag svackor i såväl psyket som i kroppen. Tävlingen i Kina var sista chansen, men redan innan den var känslan att det inte skulle gå och det bidrog givetvis till att det gick åt skogen där och jag var tvungen att starta om på nytt igen, förklarar han.

Vad innebär en formtoppning mot OS?

Artikelbild

| Alexander Majorov

– Det handlar inte bara om att lägga upp träningen utan även sömn och kost. Det är ett jättearbete för att hitta rätt form till rätt tid. Man lever för att nå målet helt enkelt även om jag aldrig sett mig själv som en medaljkandidat så är det en tuff väg, försäkrar Majorov.

Efter det negativa beskedet så reste han till Finland och Nordiska Mästerskapet i Rovaniemi där han visade upp en form som han aldrig tidigare hade varit i närheten av.

Artikelbild

| Jobbsökande. Alexander Majorov valde att ta sikte på ett vanligt liv efter petningen "Jag sökte jobb", säger han.

– Jag hade bestämt mig för att njuta. Jag lyckades på nytt slå personligt och svensk rekord där och jag fick en wow-känsla efter åket för jag kände att det var något riktigt speciellt. Det är inte ovanligt att få stående ovationer efter åket, men jag fick det också när jag lämnade hallen vilket är betydligt mera ovanligt, säger Majorov.

Kändes det surt då att veta att du är bättre än någonsin, men att du trots det inte fick åka på OS?

– Ja fast det är bara att förstå faktum och så länge det inte låg i mina egna händer så är det bara att försöka släppa. Jag kan hålla på att sura och gräva ned mig, men det blir ändå inte positivt för mig.

Trots att han hittade toppformen precis till den tid då han hade siktat på så är han inte orolig för att han också kommer att kunna resa till Milano i god form.

Hur tidigt kände du att du skulle orka med att börja toppa formen mot VM?

– Formtoppen kom under OS som planerat och direkt efter det började jag jobbet med att nå en ny topp till VM. Det är inte enkelt eftersom jag valde att inte anmäla mig till en massa tävlingar innan jag visste hur det skulle bli med OS. Sedan var det för sent att anmäla sig.

Det innebär att Alexander Majorov inte har tävlat på fem veckor. Kommande helg så gör han sin första start på en dryg månad vilket innebär att han efter tävlingen i Luxemburg bara har fem dagar på sig innan VM startar med korta programmet.

– Det kan vara bra och det kan vara dåligt. Jag har haft samma upplägg vid något tillfälle tidigare med blandat resultat

Hade du kunnat hoppa över Luxemburg bara för att ladda till VM?

– Det hade nog gått, men det är viktigt att få tävlingstillfällen vilket jag har saknat. Jag har kört så många mästerskap tidigare och vet vad som gäller, säger Majorov.

Vad har du för målsättning inför VM?

– Svårt att säga, men någonstans mellan fjorton och tio . Samtidigt så vet jag också hur lite som skiljer mellan bra och dåligt så det kan sluta lite hur som helst. Jag skulle vara extremt nöjd med en topp tio-placering.

VM för Majorov inleds med korta programmet torsdagen den 22 mars för att avslutas med friåkningen den 24 mars.