Skytte/Övertorneå

Trea på SM i fjol.

Men i Vinterriksskyttet fick Peter Östling, F21, kliva högst upp på pallen.

Leif Sandberg, Kalix, vann SM i fjol.

Då blev Peter Östling trea.

I helgen fick den 29-årige Luleåskytten sin revansch.

– Det var roligt att få komma överst, speciellt mot en så duktig skytt som Leif (Sandberg). Det var pricken över i:et, säger Östling.

Dessutom var det säsongens sista tävling.

Något SM i år blir det inte.

– Det blir jobb i stället. Det är med blandade känslor, nu är formen ganska god, men det är så fantastiskt svårt att lyckas på ett SM, säger Östling som jobbar som officer på F21 i Luleå.

Tre skyttar hade full pott på fältskyttebanan.

I särskjutningen, liggande och knästående, lyckades Östling med elva av tolv träffar.

– Det var jätteroligt, man tävlar ju för att vinna. Det är segerns sötma man vill komma åt. Speciellt i särskytte som är lite speciellt med man mot man. Man tävlar mot de andra på ett annat sätt, säger Östling.

Det största som har hänt?

– Det får man väl säga att det är, även om det är stort att komma på pallen på ett SM. Seger är ändå seger. Sverigeeliten var på plats och det var extra roligt att få vinna en sådan tävling.

Vinterriksskyttet var en del av Påskrallyt som gick av stapeln i helgen.

Och segern var en bra avslutning på säsongen.

Det snabbare tempot i särskjutningen passade Östling som handen i handsken.

– Vi skjuter dubbelt så fort på militära mästerskap. Jag har mycket gratis i bagaget där när det gäller att skjuta snabbt. Det passar mig bättre när det går fort.

Gick det bra att hantera nerverna?

– Fältskytte handlar om att bedöma avståndet till figurerna och vinden. Man fokuserar mycket på att göra bedömningarna rätt i stället för att vara nervös. Skyttet blir lite ryggmärgsbetonat och krutet läggs på bedömningarna, säger Östling.

Var segern något du hade förväntat dig?

– Förhoppningar fanns. Målbilden är att jag ska skjuta fullt. I särskytte vet man aldrig hur det går. Det är alltid små marginaler och man kan aldrig påverka någon annan, man kan bara påverka sig själv.