Thomas Massamba har en gedigen basketkarriär. Bulgarien, Polen, Cypern, Kosovo och Tjeckien är bara ett utdrag av de länder som han har spelat i. Utöver det har han dessutom 115 A-landskamper på sitt cv och är en startande guard i landslaget. Senast han spelade i Sverige var det med Södertälje Kings, säsongen 16/17. Han var en del i det laget som föll i finalen mot just BC Luleå. Sedan tidigare har han sin lillebror, Brice Massamba i laget.

– Det känns skönt faktiskt. Jag och Lars (Mosesson) har bollat sedan en månad tillbaka. Jag har pratat med andra klubbar utomlands men jag känner att jag behöver en trygghet. Dessutom är BC Luleå en fantastisk klubb och väldigt professionell. Jag har haft en spion där i två år (skratt), som har sagt väldigt fina ord om både staden, klubben och bara massa gott om Luleå. Tanken var inte att komma hem till Sverige när säsongen tog slut, men de har vunnit mig, säger Thomas Massamba.

Han betonar vikten vid att hans lillebror Brice Massamba fanns häruppe när beslutet skulle tas.

– Om inte Brice hade varit där, så hade jag ifrågasatt mig själv. Varför jag är däruppe? Jag känner ingen där. I och med att Brice har haft två år där och har pratat gott om Luleå så kändes det rätt att signa för Luleå och ta det steget längre än att bara prata, som alla andra.

Det har gått en tid sedan de två bröderna spelade tillsammans, för fyra-fem år sedan med landslaget men nu återförenas de alltså igen. Tidigare har de aldrig spelat tillsammans i klubblag på seniornivå.

– Han och jag kompletterar varandra väldigt bra. Han är femma och jag är point guard. Han är en väldigt basketintelligent kille. Jag hoppas att jag kan få honom att spela bättre däruppe i Luleå eftersom han har väldigt mycket i sig som han inte har visat ännu. Folk glömmer bort hur duktig Brice var när han var yngre, säger Massamba.

Vad kommer du främst bidra med till BC Luleå?

– Framförallt ledarskap. Jag brukar vara kapten på planen och jag är en vinnarskalle. Jag tror att det passar kulturen bra däruppe i Luleå.

Tränare Peter Öqvist ser Thomas Massamba som en otroligt viktig förstärkning.

– Han bidrar med en otrolig rutin och erfarenhet både från internationellt spel och från spel i den svenska basketligan. Han kommer vara jätteviktig i vårt gäng. Han är en duktig försvarsspelare och kommer vara viktig för oss även offensivt. Så det är en jättestor värvning för oss.

I sin sista säsong i Schweiz snittade Massamba nästan tio poäng per match på drygt 30 minuters speltid.