I flera säsonger var Elina Öhman i princip ohotad etta på den stora skoterscenen.

Crossföraren från Älvsbyn dominerade hemma i Sverige drog senare över Atlanten för att söka upp en större utmaning. Men även där fortsatte hon i samma stil och krossade allt motstånd under sin andra säsong i den amerikanska proffsserien ISOC (vann 14 av 16 deltävlingar 2016/17).

Men under fjolårssäsongen blev det lite tuffare. Den flerfaldige världsmästaren Öhman var inte oslagbar längre. Dels på grund av en del strul med skotern och annat – men framför allt på grund av motivationsbrist skulle det visa sig senare.

I slutet av mars meddelade Älvsbyföraren, via sitt Instagramkonto, att proffskarriären i USA var över.

Fem månader senare har Sporten träffat studenten Elina Öhman.

– Jag känner mig nöjd med mitt beslut. Jag har uppnått det jag velat inom sporten och att tävla när jag inte är hundra procent motiverad vill jag inte utsätta mig själv för igen – det är inte roligt, säger hon och fortsätter:

– Som det känns just nu så är jag mätt.

Som det känns just nu?

– Ja, det kan hända att jag kör vidare i Sverige till vintern om jag blir jättesugen igen, säger hon och utvecklar sina tankar.

– Egentligen hade jag önskat att USA ligger i Sverige. Då hade det nog sett annorlunda ut – skillnaden mellan att tävla där borta och hemma är två helt olika grejer.

Exempelvis har 24-åringen kunnat livnära sig på skotertävlandet i Nordamerika. Något som är i princip omöjligt hemma i Europa.

– Där borta blir det mer ett jobb och man lever på skotern där. Och själva arrangemangen med allt runt omkring helt annorlunda. Det är väldigt olikt hur det är att tävla hemma.

Sedan hon gick ut med beskedet att lägga av vid 23 års ålder har supportrar och folk runtomkring stöttat hennes beslut att inte återvända till USA.

– De tycker väl bara att det är tråkigt att jag inte fortsätter tävla hemma i Sverige.

Varför gör du inte det?

– Det är inte omöjligt att jag kommer att tävla i vinter. Jag håller det öppet och om jag känner att suget finns där så kommer jag nog att tävla. Inte en hel säsong, men kanske några lopp, säger hon och fortsätter:

– SM-veckan har jag inte vunnit. Det skulle kanske kunna vara en tävling jag ställer upp i – det är inte omöjligt.

Du vill inte säga att karriären är över helt?

– Nej, skotern har ju varit en stor del av mitt liv så pass länge.

Vad ska du göra nu?

– Gå skola. Men till att börja med tar jag en termin i taget. Jag hade inget annat att gå tillbaka till och då kände jag att det bara är att hoppa på det spåret, säger hon.

Hon har börjat studera till civilekonom, en fyraårig yrkesinriktad utbildning, vid Luleå Tekniska Universitet.

– Jag läste ekonomiprogrammet under gymnasiet och det kände naturligt att läsa vidare inom samma område. Det är ganska brett och nästan alla företag har behov av civilekonomer.

Du byter proffsliv mot studier. Har du lyckats spara ihop skoterpengar för att slippa ta fullt studielån?

– Jo, jag kommer att klara mig ganska bra. Sedan bor vi ganska billigt (i huset i Älvsbyn) och det kommer att gå bra.

Med "vi" menar hon henne och sambon Petter Nårsa. Han kommer att köra ytterligare en säsong i USA:s ISOC-serie. Läs mer här!

– Det kommer att bli annorlunda när Petter är där borta och jag är här hemma. Om jag inte hade börjat studera hade jag nog rest över några gånger. Nu blir det svårare eftersom att jag pluggar, säger Elina Öhman.

– Men nog kommer det gå bra. Han kommer att komma hem till Sverige när han har längre uppehåll. Sedan har vi varit tillsammans så pass länge (i över åtta år) att vi vet var vi har varandra.

Men hon är inte helt ensam i huset i centrala Älvsbyn. Där har hon sällskap av hunden Walter.

– Han är en "Staffe", en Staffordshire bullterrier, som jag tränar mycket. Det kan hända att jag börjar tävla med honom. Eventuellt inom bruks (spårning och sök) och lydnad, säger Elina Öhman.

Du kan inte hålla dig borta från tävlandet?

– När man, som jag, har hållit på med tävlingsmoment i livet tror jag att det kan vara bra att hitta något annat så man inte står helt tom. Jag är en tävlingsmänniska som vill ha mål i livet.

Ni inbitna skoterälskare kanske undrar vad som hände med hennes franska bulldog Rut som ofta har figurerat på bilder tillsammans med Elina Öhman och Petter Nårsa. Här kommer svaret.

– Hon fick diskbråck innan vi reste till USA förra vintern och när vi kollade upp det lite ordentligare efter säsongen var det väldigt mycket i ryggen, säger hon.

Efter ett halvår med rehabiliteringsträning blev det inte bättre.

– Vi kom fram till att hon inte kunde leva ett vanligt hundliv och då fick vi ta beslutet. Så nu har vi Walter som förgyller våra dagar i stället.