Lovisa Modig har inför vintern bytt skidklubb från Sävast Ski Team till Piteå Elit. Men det är inte bara i skidspåren som Modig radar upp segrar, även i löparspåren. Under lördagen tog hon hem Laxloppet för femte året i rad.

– Det var kul. Det var varmt och mycket lös sand. Men det var najs och det kändes bra, säger segrarinnan.

Hur mycket påverkar värmen i dag?

– Det påverkar ganska mycket. Men jag for och badade precis innan starten så jag skulle vara lite nedkyld. Det tror jag var ett klokt beslut. När det är så här blir det varmt och lite kvavt, känns som att det kommer åska snart. Det blir lite tyngre då, konstaterar hon.

Taktiken hur hon skulle bräcka de andra tjejerna även i år, var klar på förhand.

– I början tänkte jag öppna lite offensivt men jag öppnade väldigt hårt, kanske lite hårdare än jag tänkt. Sedan tänkte jag att jag springer och ser hur det går. Jag tyckte ändå att det gick bra. Det var bara det att sanden var så himla lös. Det gick ganska mycket långsammare i år än tidigare gånger. Jag hängde av de andra tjejerna ganska direkt. Sedan tog jag lite killryggar och försöker hänga i så gott det gick. Dessutom försökte jag springa om dem, säger hon med ett skratt.

Till vardags är Lovisa Modig längdskidåkare i Piteå Elit och har inför den här säsongen tagits ut i landslagets träningsgrupp Team Bauhaus. Men någon löparsatsning verkar det inte bli.

– Löpningen blir nog lite mer rolig träning skulle jag säga. Jag vill nog gärna ha den mer än vad jag kan. Jag gillar löpning men just nu är det mycket annan träning som går före. Det har inte blivit jättemycket löpning i år, faktiskt.

– Rullskidsträningen ger konditionen till löpningen, absolut. Men när man får springa mycket får man en annan känsla i steget. Man får lite "skidåkarsvaj" av rullskidåkningen. Nu har vi varit på mycket läger och jag har varit lite däckad sedan det senaste lägret i Torsby, för ungefär tre veckor sedan. Jag har just börjat träna igen. När jag kom hem efter det fick jag lite hjärtrusning. Det blev då att ligga still och ta det lugnt. Jag kände att kroppen inte riktigt svarade när jag kom igång igen. Jag har fått fokusera på andra saker än träningen nu ett tag.

Hur länge har du kunnat träna för fullt sedan Torsbylägret?

– Jag började träna på riktigt den här veckan, typ i måndags. Jag har tagit det ganska lugnt och mer bara känt på det. När kroppen har sagt ifrån har jag fått backa och ta det ännu lugnare. Sedan köra på men kroppen svarar inte. Men den här veckan har jag känt att jag är nästan helt tillbaka.