När Tomas Montén presenterade JVM-truppen i onsdags fanns inte Isac Lundström med – men han har en plats i truppen. Däremot kan han inte presenteras offentligt på grund av att NHL-laget Anaheim Ducks, som Lundeström tillhör, vill hålla det öppet ifall skador skulle uppstå.

– Vi har sagt till Anaheim att vi gärna vill ha med Isac på VM. De svarade: "Ja, det kan vi nog tänka oss men vi vill inte ta ett beslut nu", säger Tomas Montén och fortsätter.

– Det är där vi är nu. Vi har pratat och ställt frågan om vi kunde presentera honom i truppen och säga att han kommer. Men de vill avvakta lite och det är lugnt. Vi har sagt att de får ta den tid de behöver och höra av sig till oss när de vet.

Hur kommer det sig att nisparar en plats till honom även om han är osäker?

– Vi känner att vi inte vill ha 16 forwards. Vi vill inte ta ut en extra och sen kommer han. Så vi kan inte fylla platsen när vi har sagt att vi har den till honom.

Hur länge känner du att ni kan vänta?

– Vi väntar tills vi får besked. Antingen får vi ett ja och då ansluter han eller så får vi ett nej och då kommer vi ersätta honom, säger Montén och jämför med förra året:

– Vi fick klartecken på Alex (Alexander Nylander) från Buffalo i fjol den 20 december. Det är så det fungerar, ibland får man det tidigt och ibland sent.

Just datumet den 20 december blir även i år en brytpunkt.

– Den 19 december fryser de sina laguppställningar för jul. Det betyder att från och med den 20 december kan han inte bli uppkallad om han är kvar i AHL.

Evig väntan till dess?

– Ja, precis. Men jag har full förståelse för dem också. Får de två skador så kommer de kalla upp honom och då får han spela NHL istället, men jag är hoppfull och det är Isac också.

Enligt Montén har Lundeström en spetskompetens i år.

– Han var med i fjol och har spelat i NHL i år. Det är inte så många som spelar i en förstalina i SHL i år som det har varit de senaste två åren och det är väl kanske det som skiljer.

Men du är inte orolig över forwardssidan?

– Jag är nöjd med det vi har, sen får vi se hur vi står oss mot de andra länderna. Vi känner att vi har möjlighet att slå alla lag.