Efter att ha drabbats av hjärtproblem lades Frank Andersson in på sjukhus förra månaden, och under torsdagen genomgick han en svår operation.

Tre dagar senare orkade inte hjärtat längre.

Under söndagen somnade den trefaldiga världsmästaren i grekisk-romersk brottning in, med familjen vid sin sida på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Artikelbild

| Frank Andersson höjer näven efter att ha vunnit finalmatchen i VM-brottningen i Göteborg.

– De vet inte exakt vad som har hänt, men hans hjärta orkade inte till sist. Den livsuppehållande hjälpen stängdes av nu under eftermiddagen, säger Svante Andersson, Frank Anderssons brorson, till Expressen.

– Han hade ett stort hjärta, men det var inte tillräckligt starkt den här gången. Den här matchen blev för tuff.

Den förre brottarstjärnan Tomas Johansson, från Haparanda, var nära vän med Frank Andersson.

– Det är tråkiga besked som man fick för ett tag sen. Det känns jobbigt. Jag har vetat om att han varit sjuk och sånt. Men det var inte mer än några veckor sedan som vi skrev till varandra på Facebook. Vi planerades att vi skulle träffas. Sista gången jag träffade honom var i januari, på idrottsgalan. Man såg att han var lite blek och gått ner i vikt, säger Tomas Johansson.

Artikelbild

| Tomas Johansson sörjer sin väns bortgång.

Hur länge kände ni varandra?

– Från när jag var 12 år ungefär. Det var när han var här i Haparanda och vann junior-EM. Det var första gången jag såg honom live. Sen var han upp till klubben och Norrbotten på många resor. Vi åkte runt till alla klubbar i Norrbotten och hade olika uppvisningar. Jag var Franks kastoffer. Han fick slå kasst på mig på skolor och sådär, säger Tomas Johansson och fortsätter:

Artikelbild

| Tomas Johansson sörjer sin väns bortgång.

– Han var mycket till Haparanda. Han bodde alltid hos Olle Björkén (känd ledare i Haparanda) och fick oboy på morgonen. Det tyckte Frank var härligt.

Tomas Johansson satt i publiken när Frank Andersson blev världsmästare.

– Han vann VM i Göteborg 1977. Då var jag där och tittade. Då tänkte jag att jag också ville vinna VM. Två år efter fick jag börja träna med honom. Vi höll på att sparra med varandra i fem-sex år. Då kom vi varandra nära. Vi gjorde mycket resor ihop. Vi bodde ofta ihop på resorna.

Vad har han betytt för svensk brottning?

– Han var den absolut bästa brottaren som funnits i Sverige. Ute i världen var han stor. Jag tror att det skrivits nästan lika mycket om honom som om Karelin. Snäppet efter Karelin är Frank den brottare som världen känner bäst.

När Sporten pratar med Tomas Johansson är han märkbart tagen.

– Jag satt i bilen när jag fick reda på det. Jag fick stanna, sen kom tårarna i ögonen. Jag mår inte så bra nu. Det är många bilder som rullar nu, jag har så många minnen med honom.

Är det något duvill tillägga?

– Han var en så stor brottare. Men han var en så stor människa med. Efter träningarna var vi andra jättetrötta och skulle gå och duscha. Men när 7-, 8- och 9-åringarna var på våra läger så lekte han alltid med dem. Han spelade boll eller basket med dem.