Johanna Nilson, Morjärvs SK kommer ifrån en jobbig period med bland annat magproblem och en infektion som varade i 14 dagar. Nilsson skulle egentligen befinna sig nere i Göteborg för att springa Göteborgsvarvet men efter de tuffa månaderna bestämde hon sig för att köra Luleå Stadsmara istället.

– Jag känner mig avslappnad inför loppet, mitt enda mål i år är att få en bra känsla inför Stockholm Marathon som äger rum om två veckor. Det blir en bra nystart för mig efter att jag har lugnat ner träningen på grund av sjukdom, säger elitlöparen.

Under de här månaderna skulle Nilsson också ha sprungit ett lopp på Gotland som hon ställde in. Hon var också anmäld till Strandruset i Kalix som avgjordes i onsdags, men inte heller där sprang hon.

Artikelbild

| Johanna Nilsson

Årets första maraton gjorde hon redan i Februari där hon kom på 23.e plats och slog sitt personbästa med 2.53 minuter i Marathón de Sevilla. Nästa marathon för Johanna Nilsson blir inget mindre än Stockholm Maraton.

– Efter en sådan urladdning som krävs för ett maraton så behöver man vila mycket, jag körde tre stycken förra året men kände att det räcker med två stycken i år, jag kommer även springa lokala tävlingar som tillexempel Lidingö Loppet, berättar Morjärvslöparen för Norrbottens-Kuriren.

Nilssons största motivation till att alltid bli bättre är friheten i löpningen, hon kör sitt eget upplägg och tror stenhårt på det.

– Jag går min egen väg och kan vara nöjd efter en vanlig löprunda i skogen även fast det inte är någon prestation, och jag kan själv välja vilka tävlingar jag ska medverka i utan att känna någon press på mig, konstaterar en av helgens favoriter.

Förra årets seger i halvmaran var hennes andra i Stadsmaran. 2015 så varvade hon på cirka 39 minuter vilket också hade räckt till seger i Ferruformmilen. Under det andra varvet tappade hon inte speciellt mycket fart och hon gick i mål på 1.24.19.

Tvåan, Nina Lintzén, ställer inte upp i årets halvmara (se separat artikel) och därför är det frågan om inte Johanna Nilsson tar sin tredje seger i Luleå Stadsmara. I år så kanske Elisabeth Clausén, Tväråselets AIF, blir Nilsson största motståndare.

Vädermässigt så hoppas nog många på att det inte blir en repris på förra året, men det var ett väder som passade Johanna Nilsson.

– Andningsmässigt är det här bästa vädret, sa Johanna Nilsson efter målgång 2015.

Vädret förra året bjöd löparna på nederbörd i form av snö.