– Jag har grubblat mycket de sista veckorna. Jobbet som vallachef är något jag brunnit för i många år och det var inte lätt att bestämma sig för att sluta, men nu när jag gjort det känner jag mig nöjd och ser fram emot att fokusera på nya utmaningar, säger han i ett pressmeddelande.

Nilsson kommer successivt lämna sitt uppdrag och kommer finnas kvar under sommaren tills en ersättare har rekryterats.

– Det känns lite jobbigt att lämna vallateamet, som jag byggt upp och tycker om. Jag är stolt över det vi gjort tillsammans. Vi har så klart haft jobbiga stunder, men mestadels har det varit helvetes roligt.

Nilsson, som är från Sävast, jobbade som vallare redan 2007/2008, säsongen då Charlotte Kalla vann Tour de Ski. Efter två års uppehåll kom han tillbaka som vallare och materialansvarig under dåvarande vallachefen Larry Poromaa. När Poromaa slutade 2012 tog han över vallachefsjobbet.

Under Nilssons ledning har vallateamet levererat skidor på fyra VM och två OS – mästerskap då de svenska åkarna varit väldigt framgångsrika.

– Ett av mina finaste minnen var OS i Sotji. Det var helt fantastiskt. Vi jobbade bra tillsammans och hade roligt. Men det finns många fler fina resultat att minnas, inte minst när Johan Olsson vann femmilen på VM i Val di Fiemme och tjejernas dubbla VM-guld i Seefeld i vintras, säger Nilsson som var vallachef i åtta år.

Nu ser han fram emot nya utmaningar.

– Det ska bli skönt att gå vidare även om jag inte vet än vart jag går. Jag känner mig nyfiken på ett nytt kapitel och är laddad för att göra något annat.

Ett mästerskapsfritt år väntar landslaget och vem som tar över ansvaret som vallachef är inte klart.

– Det är självklart en stor förlust för vår organisation att Urban tagit beslutet att sluta. Han har varit en kompetent, ödmjuk och mycket uppskattad ledare för vårt vallateam och har stor respekt och uppskattning också från övriga organisationen. Hans engagemang för varje individ i laget och organisationen är enormt och hans vilja att vara kvar ytterligare några månader och hjälpa en efterträdare in i rollen är ytterligare bevis för det. Hans passion och omtanke för svensk skidsport är väldigt stor även framgent och det tar vi med oss in i arbetet med att hitta den nya lösningen som vi nu sätter full fart på, säger landslagschef Jonas Peterson.