För nästan 100 år sedan öppnade världens första Gracie Jiu-Jitsu Academy i Brasilien av Helio Gracie. Nu har den anrika stilen tagits sig ända till norra Sverige och Luleå med Alexander Hagman som brukar åka till USA för att träna hos Helios son, tillika skaparen av UFC (Ultimate Fighting Championship), Rorion Gracie vid Gracie Academy i Los Angeles. Där tränar han privat med Rorions son Rener Gracie som också är huvudinstruktör på Gracie Academys huvudkvarter.

– Det här kommer bli stort. Det är en av, om inte den största kampsporten i USA, säger Alexander Hagman som är noga med att påpeka att det är en stil som alla kan träna – oavsett ålder, kön eller fysisk form.

Gracie Jiu-Jitsu Academy kommer starta i september.

– Det är en seriöst fungerande kampsort, så väl som självförsvar. Det är tekniker jag lär ut. Ingen sparring. Utan den lämpar sig för alla. Min flickvän tränar med mig och det är inga problem. I USA är det mycket kvinnor som tränar Brasiliansk Jiu-Jitsu. Och det tror jag det kommer bli här också, säger han.

Stilen Brasiliansk Jiu-Jitsu består mest av markkamp, brottning och låsningar. Den innehåller inga typer av slag eller sparkar.

– Det kommer inom kort komma en Facebook-grupp. Är man intresserade nu kan man ta kontakt med oss via Nordic Fighters, säger Alexander Hagman.