Endast åtta utövare eller lag har lyckats försvara titeln "årets idrottare i Norrbotten".

Marcus Hellner blev den nionde.

I fjol låg hans två OS-guld bakom utmärkelsen. I år är det hans överraskande VM-guld i sprint som slår högst av alla norrbottniska prestationer under 2011.

Artikelbild

| GLAD. Marcus Hellner får pris som årets länets bästa idrottare - ett pris som utses av Norrbottens-Kurirens sportredaktion. Hellner, som även vann 2010, är den första på nio år som får priset två gånger i rad.

- Jag är jättenöjd med säsongen. Visst finns det saker som hade kunnat gå bättre, men jag är absolut nöjd, säger Marcus Hellner.

Första sprintsegern
Förutom VM-guldet fick han även med sig ett silver från Holmenkollen efter stafetten över 4x10 kilometer. Dessutom kunde han räkna in en sjundeplats i den totala världscupen, samt två SM-guld. Men ändå menar han att det fanns chans till mer framgångar.

- Ja, dels touren där jag låg väldigt bra till och slogs om förstaplatsen, men tappade sista två dagarna. Det var lite trist när jag låg med så pass bra så länge där. Sen missade jag i princip allt efter VM när jag blev lite sjuk och tappade därför mycket poäng i världscupen.

Ingen hade räknat med att Hellner skulle slå till med en sådan bedrift i VM. Aldrig förut har han vunnit en sprint
i sitt liv. Men efter att ha placerat sig femma i kvalt och kört bra fram till final så väcktes lite hopp.

Artikelbild

| BRA START. Året inleddes medatt Marcus Hellner fick pris på Idrottsgalan som 2010 års bästa manliga idrottare.

- Jag visste att jag hade chans på pallplacering när jag stod där i finalen. Men att gå och vinna - det hade jag svårt att tro.

Ingen kunde rå på honom
Starten i loppet hade mer att önska. De två andra svenskarna i finalen, Jesper Modin och Emil Jönsson, tryckte sig fram i ledning. Bakom låg norskarna Ola
Vigen Hattestad och Petter Northug och lurade. Hellner hamnade sist men letade sig fram till en fjärdeposition i första kurvan.

Artikelbild

| SVERIGEETTA. Marcus Hellner laddade upp inför VM i Norge med att vinna två SM-guld.

Men i första uppförskörningen skulle de andra åkarna bli varse om Hellners styrka. Hattestad och Northug försökte sig på ett ryck. Modin och Jönsson förmådde inte att följa. Men på vänstersidan hoppade Hellner förbi de bägge norrmännen och skapade sig någon meters lucka.

I utförsåkningen jobbade Hellner för att de andra inte skulle glida ikapp. Det lyckades. Och när det sedan väntade en kortare uppförskörning inne på stadion var han omutlig. Hattestad försökte haka på. Den normalt så starke Emil Jönsson slet för allt vad han var värd. Och den suveräne Petter Northug tömde alla sin krafter. Men ingen kunde rå på Hellner. Avståndet bak till övriga åkare blev bara längre.

Artikelbild

| DELAD GLÄDJE. Marcus Hellner, Anders Södergren, Johan Olsson och Daniel Rickardsson tog VM-silver på stafetten.

På upploppet var det inte ens spännande. Marcus Hellner hade 10-15 meter bak till Emil Jönsson och Petter Northug som kämpade om övriga medaljer. Skrällen var ett faktum.

- Om man ser på statistik ska det inte gå. Det var väldigt roligt och överraskande, säger Gällivareåkaren när han minns tillbaka på sitt guldlopp.

Artikelbild

- Just då tänkte jag inte så mycket på det. Men om man ser tillbaka och tänker inför loppet så ska det ju vara ganska avlägset att jag ska vinna det.

"Väldigt speciellt"
Trots OS-guld, VM-guld och flertalet världscupssegrar på meritlistan brinner 26-åringen fortfarande lika mycket för sporten.

- Jag vill fortsätta vinna tävlingar och bli en bättre skidåkare. Jag har aldrig
hakat upp mig på gamla meriter, det lägger jag bakom mig ganska fort.

Känner du att kraven ökar på dig efter framgångarna?

- Jag struntar i vilka krav folk har på mig, det är mina egna krav som jag bryr mig om. Det är bara jag som vet om vilka förväntningar jag kan ställa på mig själv och hur det har gått på träningar.

I och med utmärkelsen till årets idrottare har han ytterligare en merit att lägga till sin långa lista.

- Det är något väldigt speciellt med utmärkelser och priser. Det är svårt ... det är som ingen tävling man kan vinna på något sätt.