Emil Jonssons stora mål den här säsongen är just SM-tävlingen i Västerås. Målet var att ta en medalj. Det slutade med att han vann två stycken – båda två var dessutom guldmedaljer. Även om han vunnit medaljer tidigare så var det här hans största bedrift i karriären hittills då det var hans första som senior.

Skytten från Gällivare kan nu titulera sig svensk mästare i helmatch för herrar på 50 meter efter onsdagens SM-final i samband med SM-veckan på Stockkumla skyttecenter utanför Västerås. Men det blev ingen enkel resa till guldet. Efter de två första grenarna låg han i underläge och var tvungen att ta in på ledaren och Sverigeettan Karl Olsson från Eskilstuna.

– Man skjuter tre gånger fem i knästående så där tappade jag lite och låg lite långt bak. Jag fick inte alls till det. Sen i liggande tog jag mig upp till tredjeplats inför stå men jag låg ändå fyra poäng bakom ettan och tvåan. I stå gick det tätt och bra, det var ganska enkelt där.

Artikelbild

| Vinnare. Gällivareskyttarna Anders Nilsson och Emil Nilsson vann SM-guld i lagtävlingen i sportskytte. Emil Nilsson tog dessutom hem guldet i den indivisuella tävlingen vilket är hans främsta merit i karriären.

Inför den sista skjutningen visade sig nerverna men den rutinerade skytten hade inga problem med att skjuta

– Det var lite nervöst och det dunkade gansak mycket i hjärtat och sådär men det var ändå som att jag var avslappnad och skotten gick in om man säger så. Det är nog träningen som gör det.

Vad var det som gjorde att det lossnade?

– Jag vet inte. Jag var så taggad inför finalen. Jag visste att jag skulle ha medalj men att det blev guld, det var underbart.

Artikelbild

| Toppen. Anders och Emil Jonsson fick kliva högst upp på prispallen.

– Det är min största merit hittills. Jag har tagit någon internationell medalj i Danmark men det här känns större. När man vinner guld, då är man bäst av alla, säger Jonsson.

Bra gick det även för pappa Anders Jonsson som sköt personbästa då han fick ihop 1.146 poäng och när resultaten räknades ihop så visade det sig att Emil Jonsson hade skjutit ihop 1.152 poäng och att Gällivareskyttarna hade vunnit lagtävlingen i överlägsen stil. Med ett avstånd på 15 poäng ner till tvåan och trean.

– Det är fantastiskt, roligt att vi fick till det. Det kan inte bli bättre än så här, säger Anders Jonsson.

Det finns en bra chans att norrbottningarna vinner fler medaljer då SM i sportskytte pågår fram till och med söndag.