Paul Moor träffade Daniel Rönnbäck i Malmö under förra säsongen och då ställde Rönnbäck frågan om Moor kunde tänka sig att spela med Bodens BS i Elitserien.

– Det var en chock för jag har alltid kollat på den svenska ligan och visste att det är en viktig liga. Det är en ära att de ville ha med mig i laget och den svenska ligan är unik för åttamannalag finns ingen annanstans, förklarar en av Europas bästa bowlare, Paul Moor.

Under den gångna helgen så debuterade Paul Moor för Bodens BS på bortaplan och det slutade med en seger, 14–6 mot BK Glam, och en förlust, 9–11 mot BK Kaskad. Debuten blev något av en liten chock för britten.

– Jag hade fått förklarat för mig att det är en unik stämning på matcherna i serien. Det var något helt annat än vad jag var van vid och första matchen handlade mycket om att bli van vid den höga ljudnivån under spelet.

Var det störande för dig?

– Nej det tycker jag inte. Jag fick det förklarat för mig att det är ett ständigt pågående oljud bakom dig och då är det ingen fara. Det är värre om det händer på Europatouren då det är knäpptyst under tiden du spelar och då blir du väldigt störd av minsta lilla oljud.

Nu väntar hemmapremiären och en publik som kanske är den mest högljudda i hela Elitserien.

Du vet om att Boden är kända för att ha de mest livliga supportrarna?

– Jag vet och killarna har berättat att de har trummor på matcherna – jag har hört att de är välkända för sitt tryck. Jag ser verkligen fram mot att spela i Boden och få känna på hur supportrarna hjälper laget under matchen, säger Moor.

Har du lärt känna några spelare i Boden?

– Jag fick träffa laget för första gången förra helgen och det är trevliga killar. Joonas Jehkinen känner jag sedan några år tillbaka då jag har mött honom på tävlingar runt om i Europa.

Paul Moor har under ganska lång tid varit en av de bästa spelarna på Europatouren och fram till i dag så har 17 toursegrar. Under 2017 vann han den prestigetyngda EBT Masters och 2015 vann han också sin hittills enda PBA-titel då han besegrade Joonas Jehkinen, som också spelar i Bodens BS, i finalen av Brunswick Ballmaster Open. Han förklarar dock att det är en väsentlig skillnad att spela individuellt och i elitserien.

– Jag har spelat i den tyska ligan, men det går inte att jämföra med detta. I Sverige är det som en fotbollsmatch där det är två lag som tävlar mot varandra med fans på läktarna och det är betydligt mycket viktigare matcher här.

Är det utvecklande för dig individuellt att spela i Boden?

– Jag tror det. Det är nyttigt att spela bowling på tävlingsnivå där varje slag betyder så mycket. När det handlar om individuella tävlingar så behöver du inte vara på topp hela tiden, men ändå klara dig. I Elitserien måste du ta varje chans att få grepp om motståndarna, förklarar Moor.

Även om Paul Moor har besökt Sverige vid några tillfällen så blir resan till Boden en helt ny erfarenhet.

– Jag har varit till Stockholm några gånger, men så långt norrut som Boden har jag aldrig varit. Jag får väl se till att ta med mig mycket kläder antar jag, säger han och skrattar.

Det är inte så kallt – men otroligt mycket snö. Hur ser du på det?

– Jag har fått se bilder från Boden där det är en meter snö och jag har aldrig sett något liknande. Det blir helt galet.

Trots att England har producerat ett flertal världsbowlare så är det en sport som inte har någon framträdande roll i landet.

– Flat green bowling är betydligt mera vanligt i Storbritannien än "Ten pin bowling" (vanlig bowling). Här är bowlinghallarna mera inriktade på party och nöje och inte som i Sverige på sporten. Det är helt enkelt inte lika seriöst här i England som i övriga Europa.

Varför tror du att det är så?

– Jag vet inte ärligt talat. Det handlar väl om att det finns olika prioriteringar och här är fotbollen väldigt stor, men i vilket fall som helst så kommer det ganska mycket bra bowlare från England.

Till helgen så väntar en riktig streckmatch för Bodens BS då man möter Team Clan BK som just nu ligger en poäng före Boden och på den sista slutspelsplatsen. Vinst för Boden och det är norrbottningarna som innehar den sista slutspelsplatsen för tillfället.

– Clan är ett bra lag – men jag har hört att några av deras spelare är ute och spelar tävlingar så förhoppningsvis kan vi vinna. Gör vi det så har vi fortsatt bra chans på slutspelet.

Boden kommer också få viktig förstärkning av Joonas Jehkinen som så här långt har spelat tre matcher för Boden den här säsongen.