Älvsby IF är en klubb med anor även om fotbollen länge levt i skuggan. 1976 var det stora året, då Älvsbyn kvalade till tvåan, samma som dagens superetta.

Många kända namn har passerat revy hos de grön-vita. Inte minst Don Andersson, förmodligen den tuffaste spelare i länet som funnits i straffområdet.

Dunder-Don var dåtidens skyttekung.

Dagens skyttekung heter Mandi Akhtri, som gjorde två mål i seriefinalen och som leder skytteligan med sju fullträffar.

Men då Dunder-Don gjorde sina mål tack vare styrka och kraft så handlar det om teknik, smidighet och snabbhet i Mandis fall. Det första målet var en läckerbit efter en soloprestation.

19-åringen är född i Iran. Den tuffaste matchen går han mot migrationsverket. I fjol fick han avslag, blev deprimerad och spelade bara halva säsongen. Nu hoppas han på ett positivt besked.

– Annars har jag inget liv, säger han.

Mandi tackar nya tränarteamet Staffan Renlund/Johan Jonsson för framgångarna.

– De har skapat en fantastisk stämning både på och utanför planen, säger han.

En annan matchvinnare är målvakten Marcus Lundgren, skoterässet som gjorde en stormatch.

– Han var mycket duktig och dödade matchen, säger tränaren Staffan Renlund.

Älvsbyn är nykomling och fick en gratisplats till fyran. Ingen nämnde klubben när toppstriden kom på tal. Älvsbyn smög under radarn till en topplats.

– Visst är vi själva överraskade. Men vi har haft flyt. Och vi måste tro på oss själva, allt annat vore tjänstefel, säger Staffan Renlund som tog över i år efter många år i Piteå.

Till slut några rader om;

Alvik, fortfarande obesegrat efter segern i byaderbyt mot Ersnäs. Matchvinnare: 15-årige Hugo Bergman, en av många från talangfabriken. Nära 300 fanns på plats i Pålbacka.

Skogså, som äntligen vann. Inhopparna Daniel Eriksson och Henok Hailay Feday visade vägen mot Parkalompolo.

Harads, som fick jobba för segern men som till slut vann över Heden med 3–1. Notabelt: Calle Mattsson gjorde comeback i Heden.

Notvikens duktiga andralag som radar upp segrar.