Hanna Öberg inledde dagens sprinttävling i tyska Oberhof något avvaktande och trots full pott i första skyttet gick hon ut som femma med nästan elva sekunder upp till ledande Lisa Vittozzi. Åkmässigt gick det fortsatt lite långsamt in mot andra skyttet och efter fyra kilometers åkning hade Öberg sjunkit till en elfteplats i resultatlistan.

Men 23 åringen höll ihop skyttet och var fläckfri även efter andra omgången på vallen. Därmed klättrade Hanna Öberg upp på en tredjeplats med en halvsekunds marginal ned till fjärdeplatsen. In mot målgång skulle det bli en sekundkamp om pallplatsen, men Öberg höll ihop åkningen och gled slutligen in som trea, tre sekunder före norskan Marte Olsbu Røiseland.

Tredjeplatsen blev Öbergs första pallplats i sprint i världscupen någonsin och Piteå-åkaren visar fortsatt god form. Resultatet innebär också att hon klättrar två placeringar i Världscupens total, där hon nu placerar sig på en tionde plats.

– Hon är där hon ska vara, hon är så här bra. Jag är inte överraskad, säger expertkommentator Björn Ferry i SVTs sändning.

För de övriga svenskorna gick det tyngre i dagens tävling. Mona Brorsson fick med sig två bom och slutade på en 37:e plats och blev nästbästa svenska för dagen. Ingela Andersson som gjorde sin första världscupstävling för säsongen efter att ha imponerat i IBU cupen, där hon innehar ledningen, slutade på en 74:e plats efter två missar i sista skyttet. Även Elisabeth Högberg gjorde sin första världscupstävling och slutade på en 48:e plats efter en miss i första skyttet.