Den 16 januari presenterar Rikard Grönborg sin trupp till OS-turneringen i Sydkorea. Mycket talar för att Växjömålvakten Viktor Fasth då får ett samtal om en bokad biljett till de olympiska spelen.

Det är inget jag tar för givet. Det skulle vara en otrolig ära att få ställa upp för Sverige i ett OS och det hade varit en häftig upplevelse. Men mitt fokus nu har varit på matcherna med klubblaget och spela så bra som möjligt, säger 35-årige Fasth, som var med när Sverige tog VM-guld förra våren.

Leder med 14 poäng

Mot Malmö höll Fasth nollan för femte gången denna säsong när Växjö vann med klara 4–0.

Vi spelade med en helt annan intensitet än vad vi gjorde mot Karlskrona senast (2–1-seger) och Rögle matchen innan (2–6-förlust), säger Fasth.

Förra säsongen vann Växjö grundserien i SHL – blott en poäng före tvåan HV71. Nu ser smålänningarna ut att gå mot en förkrossande stor serieseger. Nu leder Växjö serien med 14 poäng före tvåan Djurgården.

Vi får se hur det ser ut när grundserien är avslutad. Samtidigt är det inte där man vinner några medaljer eller priser. Det är efter grundserien det hela börjar, säger Fasth.

JVM-stjärnan Elias Pettersson visade vägen med sitt 1–0-mål i slutet av den första perioden. Sedan avgjorde Växjö matchen med tre mål i mittenakten. Det sista svarade den tidigare Malmöspelaren Noah Welch för – Växjöbacken som redan är klar för USA:s OS-trupp.

Det är den dröm. Jag försöker fortfarande förstå det, men jag vet inte om jag tagit in det ännu. Det är en stor ära, säger Welch.

"Våra fans är fantastiska"

Närmare 9 000 biljetter var sålda till SHL-mötet i Malmö arena. Runt 1 000 av dem höll på bortalaget Växjö.

Jag har aldrig varit med om något liknande på bortaplan, säger Viktor Fasth.
Våra fans är fantastiska som kommer hit. Det känns fantastiskt att ha det stödet i ryggen. Vi vill göra allt för att göra dem stolta.

Malmötränaren Peter Andersson tycker att Växjö vann rättvist, men anser att matchen var ett fall framåt jämfört med 1–2-förlusten senast mot Luleå (efter straffar).

Det som skiljer är att Växjö utklassar i spelet framför båda målen, sägen Andersson.