Oväntade beskedet: Söderholm lämnar IFK Luleå

Han klev in i IFK Luleås ledarstab i slutet av april och har varit med på resan som slutade med avancemang till division 1. Men nu står det klart – Fredrik Söderholm lämnar IFK Luleå.

Fredrik Söderholm firar seriesegern tillsammans med spelare efter att IFK Luleå vunnit mot Piteå.

Fredrik Söderholm firar seriesegern tillsammans med spelare efter att IFK Luleå vunnit mot Piteå.

Foto: Pär Bäckström/Frilans

Fotboll2019-10-21 05:00

Det blir ingen fortsättning i IFK Luleå för Fredrik Söderholm.

– Jag har pratat med föreningen och jag kan inte ta på mig någon större roll i IFK Luleå på grund av mitt civila arbete, säger Söderholm.

Fredrik Söderholm klev in som mentor till IFK Luleås tränare André Bylund och Vladimir Lazarev i slutet av april. Trion fick ihop spelartruppen och radade upp resultat vilket ledde till serieseger och avancemang.

Är det inte tråkigt att inte följa med laget upp i division 1?

– Så här är det i fotbollen och jag har full respekt för det, man kan inte erbjudas ett heltidsarbete i fotbollen. Jag kan inte gå ner halvtid i mitt civila arbete, säger Söderholm.

Han fortsätter:

– Men det är klart det är tråkigt. Det har varit grymt kul. Det var en tuff period när jag kom in där det var struligt och tjorvigt. Men sedan fick vi ihop det och vi släppte in minst mål av alla division 2-lag i hela Sverige och då vinner man serier, säger han. 

Men du kan inte fortsätta i rollen som mentor?

– Rollen som jag haft i år har passat perfekt. Där har jag kunnat kombinera med mitt arbete. Jag har inte stängt några dörrar för en liknande roll men det vill jag inte ta på mig förrän jag vet vem som blir tränare, säger Söderholm.

Söderholm fortsätter alltså med fokus på sin civila karriär. Men efter framgångarna som tränare i såväl Assi, Piteå IF och IFK Luleå så finns det ändå tankar på att ge tränarkarriären en rejäl chans. Men då måste förutsättningarna vara de rätta.

– Absolut. Om det är så att det finns någon som vill satsa på mig som tränare så är jag definitivt intresserad, fotboll är det bästa jag vet.

Söderholm är snabb att tillägga:

– Men allt måste såklart stämma. Men helt klart, visst är det en dröm att kunna jobba med fotbollen och kunna leva på det. Men här uppe är det svårt, IFK Luleå är på rätt väg och det ser otroligt intressant ut, säger han.

Nu lämnar han alltså IFK Luleå som i dagsläget inte har klart med någon tränare för nästa säsong.

– Per Jensen och nuvarande ordföranden Lennart Ohlson har gjort det fantastiskt bra. Det är synd att Per Jensen avgår, han har betytt jättemycket för hela föreningen, säger Fredrik Söderholm. 

Sporten har sökt den avgående sportchefen i IFK Luleå, Per Jensen, för kommentarer under söndagskvällen. Han avböjde dock att kommentera via ett sms.

Fredrik Söderholm.
Fredrik Söderholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!