Det var i maj som Internationella ishockeyförbundet IIHF straffade fem svenska spelare och tre ledare hårt för att de tagit av sig silvermedaljerna vid ceremonin efter JVM-finalförlusten mot Kanada i Buffalo i början av januari.

Montén stängdes av i tre matcher, assisterande förbundskaptenen Henrik Stridh och målvaktstränaren Nizze Landén i två. Sedan Svenska ishockeyförbundets styrelse beslutat att inte överklaga domen har ledarna gjort det enskilt till Cas, idrottens skiljedomstol.

Vår förhoppning var att vi skulle få ett besked under september, men de har haft mycket under sommaren och nu kommer beskedet senast 19 november, berättar Montén.

Två spår

Då återstår bara drygt en månad till JVM-premiären mot Finland i kanadensiska Victoria den 26 december.

Vi jobbar på två spår, antingen blir vi friade vilket vi hoppas och då kör vi på som vanligt, blir vi inte friade så har vi börjat skissa på en reservplan hur vi ska formera oss. Men det är inget vi har slagit fast, utan vi vill invänta utfallet, säger Montén.

Om domen står fast behövs en ersättare i båset eftersom Joel Rönnmark den här säsongen tagits in som assisterande tränare. Målvaktstränare Landén är inte i båset under matcherna.

Nej från Grönborg

Tre Kronors succétränare Rikard Grönborg, tidigare i juniorlandslaget, brukar hjälpa till i JVM men säger att det inte är aktuellt för honom att gå in som ersättare i båset.

För det första ingår det inte i min arbetsbeskrivning, för det andra har jag en familjesituation där jag ska vara med familjen på jul och framför allt har jag inte fått någon förfrågan. Men jag kommer att vara på JVM och supporta och stötta ett par matcher in i turneringen, säger han till TT.

Ingen av spelarna har överklagat avstängningen.