Söndagseftermiddagens match mot Härnösand visade upp ett scenario som Piteå IF sett tidigare. Gästerna backade hem med hela laget och bjöd på en tuff defensiv, men i år har PIF visat att de kan hantera den typen av spel.

– Det alltid fysiskt när vi möter Härnösand, de är ett sådant lag. Sedan vet vi att de flesta lag backar hem när de möter oss. Vi har haft problem tidigare säsonger med den typen av spel. Men i år har vi hittat lösningar som kan luckra försvaret, säger lagkaptenen William Olausson.

Och mycket riktigt dröjde det inte längre än 30 minuter innan Piteå tog ledningen, genom framspel av Tetteh Komey som lämnade en målvaktsretur som Robert Lidström kunde peta in.

– Vi vet att lagen kommer att gå in hårt i defensiven, men vi går också fullt ut och utnyttjar våra chanser, säger Tetteh Komey.

När matchen blåstes av vid halvtid öppnade skyarna sig och ett ösregn bjöd på nya utmaningar på plan. Björn Lindblom åkte på en varning när han halkade in i Härnösands målvakt och ett flertal uppspel uteblev på grund av den hala bollen.

– Men på ett sätt gynnar det oss för vi gillar det snabba spelet, säger William Olausson.

När matchen började lida mot sitt slut satt PIF fortfarande med 1–0, men Tetteh Komey fick utdelning när Barzam Jamshidi slog bollen över Farruh Muhitdinov rakt på Komeys fötter som gav 2–0 till PIF.

– Alla trodde att jag var offside, men jag såg försvararen och tog chansen, säger Tetteh Komey.

En märkbart upprörd Härnösandsmålvakt skulle snart få ännu mer anledning att slita sitt hår när Tetteh Komey kom fri på vänsterkanten minuterna senare och lekte bollen i mål.

– Jag märkte att han var påverkad, och när motståndaren är arg så pratar han inte med sina medspelare. Jag visste att om jag fick bollen så skulle jag ta chansen.

Med 3–0 och bara minute kvar att spela kunde PIF räkna hem tre viktiga poäng i jakten på serieseger.

Härnäst väntar IFK Östersund som tog en pinne mot topplaget Sandviken under söndagen, men William Olausson är inte orolig.

– Att de tar en poäng mot Sandviken visar att de är ettbra lag, men om vi kan behålla ödmjukheten i vårt spel så ska det nog gå vägen.