I vändor om tolv skyttar åkte de ut i Tornedalen för att skjuta mot sex mål. Ett på 439 meters håll, ett på 295 meter, det tredje på 375 meter och det fjärde på 580 meter samt 453 meter och 540 meters avstånd.

– Och eftersom vi skjuter ute och figurerna är små och dessutom när vinden börjar blåsa så är det ganska svårt att ställa in rätt, säger en av skyttarna och arrangörerna Robert Grape.

I år har man lagt tävlingarna helgen före påsk och 82 skyttar har anmält sig vilket var lite mindre än vad arrangörerna hade hoppats på innan Påskrallyt drog i gång. En del är nybörjare medan en del har 50-60 års rutin och erfarenhet.

I elitklassen blev det jämt mot slutet och endast träffar på innerringen avgjorde i striden om första- och andraplats. Segraren, med 19 träffar mot 17, blev Sven Edlund från Piteå.

– Jag brukar säga att det är skicklighet när man lyckas och otur när man misslyckas. Idag ställde jag rätt men det blåste ganska mycket mellan 5-6 sekundmeter. Det var det som var problemet för många. Jag tappade en träff totalt, säger han.

Det var på femte målet, en tunna på strax över 450 meters avstånd, som skjutes mot i knästående eller liggande position.

– Då handlar det om ett mål som är kanske 40x50 centimeter stort, får man en liten avfyrningsmiss så kan det bli en bom. Jag hade beräknat så att jag sköt 90 centimeter bredvid målet och sedan förde vinden kulan till träff, säger Sven Edlund.

Det är första gången han vinner elit-klassen i de årliga tävlingarna i Övertorneå, så helgen har fått en bra start.