Idén till Charlotte Kallas stiftelse föddes i samband med Pajala Kommuns hyllning till skidåkaren efter succén på OS i PyeongChang i vintras. Detta innebär att årets stipendium blir det första i ordningen. Utdelaren själv om vinnaren:

–Jag är överväldigad av intresset. Det var riktigt svårt att välja ut en stipendiat av alla fantastiskt duktiga idrottare i Norrland som sökte. William Poromaas lugn, klokskap och förmåga att utveckla sig som skidåkare både i tränings- och tävlingssammanhang gav störst intryck, säger Kalla i ett pressmeddelande.

Charlotte Kalla kommer själv vara på plats för att dela ut priset på Pajala Marknad under fredagskvällen.

–Mitt hjärta klappar varmt för min hembygd i Tornedalen och att jag nu tillsammans med Pajala kommun får den äran att årligen premiera unga idrottare ur Charlotte Kallas stiftelse gör mig innerligt glad. Det att kunna ge något tillbaka till idrotten känns bra för mig.

William Poromaa, Åsarna IK har under den gångna säsongen radat upp fina prestationer däribland JSM-guld i Borås (15 km klassiskt och 10 km fritt) och en 16:e plats på SM-tremilen i Skellefteå. 17-åringen är son till den förre skidåkaren och vallachefen Larry Poromaa.

–Jag tycker det är kul att ge stipendiet till en skidkille eftersom återväxten i Sverige kritiserats så mycket på herrsidan. William har rätt inställning och tar ansvar för sin satsning. Det är sans och balans och han verkar veta vad han vill, avslutar Charlotte Kalla.