Norrbottens-Kuriren skrev för lite mer än en vecka sedan om att landstinget höjer priserna för att ha ambulans på plats under evenemang avsevärt. Något som spåddes slå hårt på motorsporten i Norrbotten. Nu är det också ett faktum.

Älvsbyns MS kommer som det ser ut i dagsläget tvingas ställa in samtliga tävlingar det här året.

– Det är omöjliga kostnader för en ideell förening, säger ÄMS ordförande Göran Östman.

Det är under motortävlingarna som Älvsbyns MS och övriga arrangörsklubbar måste ha ambulans på plats. Tidigare har klubbarna kommit undan med en kostnad på ungefär 11.000 kronor för en helg. Den tiden är förbi.

Föreningarna beräknas behöva ambulans på plats i 24 timmar under en helgs tävling eftersom att de får betala för ambulansen redan när den lämnar stationen och fram tills den är tillbaka. Landstinget har nu höjt priset för att få hyra en ambulans för att vara på plats till 1.625 kronor i timmen. Det innebär att om Älvsbyns MS skulle arrangera en tävling skulle sjukvårdskostnaderna landa omkring 39.000 kronor.

– Det är otroligt tråkigt. Speciellt när vi rustat upp arenan med nya läktare och så vidare. Vi måste tänka till klubben. Vi kan inte äventyra hela ekonomin, säger Göran Östman.

Älvsbyns MS har blivit tillfrågade att arrangera SM-finalen i motocross samt flera SM-deltävlingar. Det är dock högst osannolikt att klubben kommer kunna arrangera tävlingarna.

– Vi har redan tackat nej till SM-finalen. Det är inget beslut fattat kring SM-deltävlingarna, men de kommer knappats bli av. Det ska snart upp på bordet, säger Östman.

Dessutom var Älvsbyns MS aktuella för att få arrangera VM i skotercross, men med nuvarande sjukvårdskostnader har klubben ingen möjlighet att ta på sig det.

– Vi har fått veta att när vi säger att vi vill ha VM så får vi det, men vi kan inte äventyra ekonomin. Det är tråkigt att vi inte får stöd från kommunen heller, men det finns inget intresse för motorsport. Vi är de som lockar hit absolut mest publik i kommunen. Det kommer folk från hela landet och Älvsbyn som kommun tjänar väldigt stora pengar på det. Så det är verkligen tråkigt, säger Göran Östman.

Älvsbyns MS kommer även ställa in sin deltävling i Nordcupen. Något som Erik Lundberg i tävlingskommittén bara kan beklaga.

– Det är så synd för våra barn och unga. Det är de som blir lidande. Vi kan inte ta startavgifter i Nordcupen för att finansiera sjukvårdskostnaderna. Inga unga skulle ha råd att komma hit och köra, säger Erik Lundberg.